Herinner je je de Eyjafjallajökull nog, de IJslandse vulkaan die zeven jaar geleden met een asuitbarsting het Europese vliegverkeer weken lamlegde? Wel, z’n broertje, de Fagradsfjall, vertoont nu ongeveer dezelfde symptomen als zeven jaar geleden. Maken we ons klaar voor een zomer vol haastig nagekeken annulatieverzekeringen? Niet té ongerust zijn, is de boodschap.
Wie een beetje fan is van vulkaanuitbarstingen, weet dat het Walhalla eigenlijk in IJsland ligt. Het vulkanische gebied daar garandeert elke drie tot zeven jaar wel eens een uitbarsting. De laatste, Bárðarbunga, veroorzaakte niet zoveel schade als de bekendste, Eyjafjallajökull, maar die was dan wel de oorzaak voor zo’n drie maanden aan verstoord vliegverkeer.
De oorzaak voor de huidige onrust in Reykjavik? De laatste keer dat er zoveel aardbevingen waren in IJsland (zo’n 400 nu, allemaal nog onder 4 op de schaal van Richter). Geoloog Carl Rehnberg zegt daarover op Volcanocafé, een website die de IJslandse vulkanische activiteit in het oog houd, dat de huidige activiteit zou willen zeggen dat een uitbarsting mogelijk is binnen zo’n 72 uur.
Dat wordt echter tegengesproken door het IJslandse Metereologic Office (MET), die de activiteit als “normaal voor de regio” zien. Een uitbarsting hoeft natuurlijk ook niet onmiddellijk te betekenen dat je na je last-minute niet thuisgeraakt. Bij de uitbarsting van de Eyjafjallajökull was het een specifieke set weersomstandigheden die de problemen veroorzaakte. Daar komt nog eens bij dat die vulkaan in as uitbarstte, en niet in lava.
Zo’n uitbarsting is dus altijd wel een beetje spannend, maar vooral nog een gelegenheid voor vulkaanwatchers om hun hartje op te halen. Tot ze in IJsland ongerust worden, stel je je vakantie dus best niet uit.