Nederlandse premier Mark Rutte waarschuwt voor “dubbele blokkade” tegen Oekraïne

De aftredende Nederlandse premier Mark Rutte is in Berlijn om te praten met Duits bondskanselier Olaf Scholz. Voorafgaand aan een top over steun aan Oekraïne waarschuwt Rutte dat nieuwe EU-steun van 5 miljard euro onontbeerlijk is.

Geciteerd: “Met de problemen in de Verenigde Staten, waar nieuw geld geblokkeerd wordt, is het erg cruciaal dat we geen dubbele blokkade tegen Oekraïne hebben”, zegt Rutte.

  • De Europese leiders komen donderdag en vrijdag in Brussel bijeen om de toekomst te bespreken van de European Peace Facility (EPF), een steunfonds voor Oekraïne, waar ook wapenleveringen mee bekostigd worden.
    • Het idee is om daar 5 miljard euro bij te pompen. Eerder werd een plan voor de lange termijn van 20 miljard euro gespreid over 4 jaar van tafel geveegd.
  • Rutte vindt het belangrijk dat de vergadering uiteindelijk instemt met dat idee. “We moeten overeenkomen over het geldgedeelte, want dat is cruciaal voor Oekraïne om vooruit te gaan als land, maar ook met de oorlogsinspanningen.”
  • Binnen de EU is er echter tegenkanting van Hongarije. Premier Viktor Orbán kwam vorige week met het argument dat een besluit nemen niet mogelijk was.
    • Hongarije heeft zich altijd verzet tegen grote Europese steun aan Oekraïne. Orbán zelf is eerder een bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin.
    • Zowel Charles Michel als Emmanuel Macron probeerden Orbán op andere gedachten te brengen. Vooralsnog lijkt dat niet gelukt.
  • Ook Slowakije staat niet echt te springen om grote steunpakketten.
  • Een Europese diplomaat, die anoniem wilde blijven, getuigde aan Politico dat hij ervan overtuigd is dat een deal er niet inzit.

Geen steun van de VS te verwachten

Daarnaast: Voorlopig hoeft Oekraïens president Volodymyr Zelensky geen steun van de Verenigde Staten te verwachten.

  • In de VS lukt het niet om meer geld voor Oekraïne vrij te krijgen. De Republikeinen zijn niet bereid om het plan van president Joe Biden goed te keuren. Ze zijn van mening dat het Amerikaanse migratieprobleem dringender is.
  • Biden toonde zich bereid toegevingen te doen inzake een strenger migratiebeleid, maar wil wel in totaal 106 miljard dollar steun voor zowel Oekraïne als Israël door het Congres krijgen.
    • “We kunnen Poetin niet laten winnen”, zei hij daarbij. Ook hield hij de Republikeinen het scenario voor dat de VS mee zouden moeten verdedigen als Rusland een NAVO-land aanvalt.

Conclusie: De dringendheid van Rutte is dus op z’n plaats, en een dubbele blokkade voor financiële steun aan Oekraïne is reëel. Het land hangt erg af van die steun, de gevolgen op langere termijn zouden vrij desastreus kunnen zijn.

Meer
Lees meer...