Meerdere selfies per dag? Dan heb je waarschijnlijk deze ziekte

Is selfie jouw middle name? Dan heb je misschien een probleem. Want wie verschillende selfies per dag op sociale media gooit, lijdt volgens bepaalde artsen aan een serieuze stoornis. ‘Selfitis’ wordt de stoornis genoemd, en psychologen maken zich ernstig zorgen over de mogelijke gevolgen.

Ben jij ook lichtjes geobsedeerd door de perfecte selfie? Wel, volgens psychologen van de Nottingham Trent University, zou dat wel eens een aandoening kunnen zijn. ‘Selfitis’ dook zo’n drie jaar geleden op, en artsen vinden het een serieuze stoornis.

Wat is het precies? Moet je al bang zijn als je vier (of zeven) keer opnieuw probeert om een goede foto van jezelf te nemen? Tja, het moet echt wel dwangmatig zijn. Een paar keer opnieuw proberen is wel oké, tweehonderd keer is dat absoluut niet.

India

Onderzoeker Mark Griffiths trok een tijdlang door India, daar woont het grootste aantal Facebookgebruikers en het grootste aantal doden gelinkt aan selfies (denk richting selfies op gevaarlijke kliffen). Ze ondervroegen daar honderden mensen over hun selfiegewoonten. Ze moesten reageren op stellingen zoals ‘ik voel me populair als ik selfies neem’ of ‘ik voel me eenzaam en afgesloten als ik het niet doe.’

Uit dat onderzoek bleek dat er zowat drie niveaus selfitis zijn: als je minstens zes keer per dag op sociale media post, en de hele dag door selfies neemt, heb je een ernstig probleem. Wie er een stuk of drie neemt, maar die niet deelt, hoeft zich nog geen zorgen te maken. Het gaan dus niet om de foto’s an sich, maar om het delen.

Danny Bowman

Het onderzoek ontstond nadat de Britse jongen Danny Bowman probeerde om zelfmoord te plegen, omdat hij op zoek was naar de perfecte selfie. De jongeman had modellenambities, maar werd meerdere keren afgewezen. Hij dacht met de perfecte foto van zichzelf toch nog kans te maken, toen dat niet lukte probeerde hij zichzelf van het leven te beroven. Bowman ging in therapie, hij is zowat de eerste selfieverslaafde, als werd toen nog met die term gelachen.

“Wie aan de stoornis lijdt, heeft vaak last van een gebrek aan zelfvertrouwen en zoekt naar een weg om erbij te horen”, zegt onderzoeker Janar­thanan Balakrishnan aan The Independent. Nu het onderzoek ook in enkele medische tijdschriften gepubliceerd werd, zal de ziekte wellicht wat meer aandacht krijgen.

Hulp

Dat wil, volgens de onderzoekers, vooral zeggen dat we meer inzicht zullen krijgen in obsessief gedrag en hoe we mensen die zo’n gedrag stellen, kunnen helpen. Want selfitis, daar kan je misschien wat lacherig over doen, de gevolgen zijn wel degelijk zichtbaar. Zet dat maar eens op sociale media.

Meer
Lees meer...