Left Right
scrollTop top

Mensen die langer dan negen uur slapen, hebben meer kans op een beroerte


Slaaptips

Mensen die meer dan negen uur aan een stuk slapen, kunnen een hoger risico hebben op een beroerte. Dat blijkt uit een nieuw Chinees onderzoek. Ook lange dutjes doorheen de dag zou niet goed zijn voor je gezondheid.

Een nieuw Chinees onderzoek toonde aan dat je beter niet té lang slaapt of té lange dutjes doet doorheen de dag. Als je dat wel doet, zou het risico op een beroerte namelijk kunnen toenemen. De resultaten zijn in ieder geval opvallend.

Kans op beroerte stijgt met 25 procent als je langer dan negen uur slaapt

In het nieuwe onderzoek bestudeerden de researchers de slaapgewoonten van 31.750 gezonde volwassenen. Daarvoor gebruikten ze een combinatie van fysieke testen en zelfrapportering om data te verzamelen.

De deelnemers die nooit een beroerte hadden of andere grote hartproblemen, werden gevolgd voor ongeveer zes jaar. De onderzoekers vroegen ook naar hun slaapgewoonten en of ze dutjes deden tijdens de dag en hoe lang die waren. Andere leefpatronen zoals fitness en voeding werden niet in de test opgenomen.

Gedurende die periode waren er 1.438 testpersonen die te maken kregen met een beroerte. De researchers konden aantonen dat mensen die negen uur of meer sliepen per nacht, 23 procent meer kans hadden op een beroerte dan mensen die acht uur of minder sliepen.

Lange dutjes

Ook mensen die dagelijks een dutje deden dat meer dan 90 minuten duurde, hadden tot wel 25 procent meer kans op een beroerte in vergelijking met mensen die minder dan 30 minuten dutten. Testpersonen die zowel lang sliepen als ook lange dutjes deden, hadden maar liefst 85 procent meer kans op een beroerte in vergelijking met middelmatige slapers.

Daarnaast hadden mensen die het gevoel hadden dat ze slecht sliepen tot 29 procent meer kans op een beroerte. Terwijl mensen die lang sliepen én het gevoel hadden dat ze slecht sliepen tot 82 procent meer kans hadden op een beroerte. Die optie kan je dus maar beter helemaal vermijden.

Meer research

“Er is meer research nodig om te begrijpen hoe het komt dat slaapkwaliteit en de duur van je slaap in verband gebracht kunnen worden met een hoger risico op beroertes. Voorgaande studies toonden wel al aan dat lange slapers veranderingen zien in hun cholesterolgehalte en een verhoogde tailleomtrek hebben. Dat zijn twee indicatoren voor een beroerte”, vertelt  Xiaomin Zhang aan The Independent. Hij is een professor aan de Huazhong University of Science and Technology in Wuhan, China.

In ons land krijgen ongeveer 52 mensen per dag een beroerte. Snel reageren is de boodschap. Dat zegt het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen. Mensen die op het punt staan om een beroerte te krijgen kan je herkennen door plotse verlamming van een arm of been. Ook een plotseling scheve mond kan een beroerte tot gevolg hebben.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…