Moeilijke eters, opgelet! Dit is de reden waarom je sommige dingen niet lust

Moeilijke eters, opgelet! Dit is de reden waarom je sommige dingen niet lust

Iedereen kent wel iemand die weinig tot niets lust. Of misschien ben je zelf wel die persoon? Vaak hoor je dan dat het gewoon een kwestie is van proberen, maar klopt dat wel? Uit onderzoek blijkt dat er verschillende redenen zijn waarom bepaalde dingen jou niet smaken.

Uit het verleden

Academici aan de Universiteit van Warwick hebben onderzoek gedaan naar de sociale afkeer voor bepaalde gerechten. Uit deze studie bleek dat de Britse bevolking een afkeer heeft voor griesmeel- en rijstpudding. Dat zou een erfenis uit het verleden zijn. In de jaren 50 en 60 waren deze puddingen namelijk de typische schoolmaaltijden. De slechte herinneringen aan deze gerechten worden dus van generatie op generatie doorgegeven.

Waarschuwing voor ziekte

Iedere student kent wel het gevoel wanneer je een drank ruikt waar je onlangs een stevige kater van hebt gehad. Je lichaam zegt letterlijk: dat lijkt me geen goed idee. Wel, bij voedsel gaat dat net hetzelfde. Als je al eens ziek bent geweest na het eten van een bepaald product, dan zal je lichaam automatisch een afkeer hebben voor dat product.

Ook bij allergieën zou dit gelden. Als je intolerant bent voor bepaalde voedingswaren, dan zal je lichaam automatisch gaan tegenpruttelen.

Genetisch bepaald

Ten slotte is er nog een erfelijke factor in het spel. Volgens een onderzoek in het Voedingsmagazine kunnen mensen worden ingedeeld in drie groepen: de niet-proevers, de proevers en de superproevers. Slechts 25 procent van de wereldbevolking is een superproever en heeft dus een dominant gen dat ervoor zorgt dat je erg gevoelig bent voor smaken. Vooral bittere smaken, zoals spruitjes, vallen niet in de smaak bij deze groep.

Superproevers zijn ook niet meteen fan van zoete en vette voedingsmiddelen. Het is dus niet onlogisch dat het aandeel vrouwen in deze groep groter is dan het aandeel mannen.

Kan je dingen leren eten?

Het is een veel gehoorde uitspraak wanneer je zegt dat je iets niet lust. Het antwoord is heel simpel: ja! Hoe vaker je iets eet, hoe groter de kans is dat je het langzaamaan lekker zal gaan vinden. Door doorzettingsvermogen en discipline ga je uiteindelijk van gedachten veranderen.

Smakelijk!

iStock
iStock

Gesponsorde artikelen