Morgen mogen we een uur langer slapen, maar dat winteruur heeft ook grote gevolgen voor sommigen

Zondag begint de wintertijd en dan mogen we een uur langer slapen. Dat heeft jammer genoeg meer negatieve gevolgen dan positieve. Er zouden in de periode na de start van het winteruur onder andere een stuk meer mensen depressief worden.

Deense wetenschappers hebben 185.419 dossiers van depressieve patiënten onderzocht. Ze keken naar de maand van hun diagnose en zagen dat na de start van de wintertijd 8 procent meer diagnoses worden gesteld.

“We zijn er vrij zeker van dat de overgang van zomer- naar wintertijd leidt tot die toename in diagnoses”, zegt onderzoeker Søren Østergaard. “Aangezien depressie een veelvoorkomende aandoening is, komt een toename van acht procent overeen met heel veel gevallen.”

Sneller donker

Zaterdagnacht mogen we de klok om 3 uur een uur terug zetten. Daardoor is het dus ’s morgens vroeger klaar, maar wordt het ’s avonds wel sneller donker.

“Mogelijk profiteren we minder van daglicht in de ochtend, omdat velen van ons dan onder de douche staan, het ontbijt nuttigen of in een auto of bus zitten onderweg naar werk of school. Wanneer we thuiskomen en vrij hebben, is het al donker”, verklaren de onderzoeken de extra depressies.

Ieder jaar hebben veel wetenschappers kritiek op het zomer- en winteruur. Ons lichaam zou niet zo goed tegen die verandering kunnen en veel mensen hebben last van allerlei zaken. Turkije verandert daarom dit jaar voor het eerst sinds lang niet van uur.

Meer
Lees meer...