Nagelbijten doen we niet door stress of uit verveling, zegt de wetenschap

Nagelbijten doen we niet door stress of uit verveling, zegt de wetenschap

Nagelbijten is voor velen een hobby. De bekende oorzaken gaan van stress over zenuwachtigheid tot verveling. Een studie in het Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry spreekt dat nu tegen en zegt dat nagelbijten wijst op … perfectionisme.  

Nagelbijten is vies, degoutant en vol bacteriën. Of heb je misschien nog honger?” Het zijn opmerkingen die nagelbijters beu zijn. Anders dan velen dachten, zou nagelbijten nu wijzen op frustratie en perfectionisme.

Dat zegt althans het Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry. Onderzoeker Kieron O’Connor geeft aan dat personen met bijtgedrag perfectionisten zijn. “Dat wil zeggen dat ze niet kunnen ontspannen en een opdracht rustig kunnen uitvoeren. Daarom worden ze een beetje gefrustreerd en afgeleid als ze hun doelen niet meteen bereiken.”

Uitstekend georganiseerde perfectionisten

De wetenschappers onderzochten 48 vrouwen met dwangmatig gedrag zoals nagelbijten. De deelnemers vulden vragenlijsten in over hun gedrag en emoties. Wat bleek? Nagelbijters worden geïdentificeerd als uitstekend georganiseerde perfectionisten die geneigd zijn om over te werken en dikwijls gefrustreerd worden als ze niet meteen iets om handen hebben.

Nagelbijten is voor hen dan ook een uitlaatklep om bezig te blijven én om die nagels natuurlijk mooi ‘rond’ te houden. En als je er toch vanaf wil, kan je hier meerdere tips lezen om te stoppen.

Gesponsorde artikelen