“NAVO riskeert nucleaire oorlog met Rusland binnen het jaar”

De NAVO riskeert binnen het jaar in een nucleair conflict met Rusland te belanden heeft Richard Shirreff op de Britse openbare omroep BBC gezegd. Shirreff is niet zomaar een gepensioneerde generaal: hij was Deputy Supreme Allied Commander van de NAVO in Europa tussen 2011 en 2014.

Volgens Richard Shirreff behoort een Russische aanval op de Baltische staten tot een ernstige mogelijkheid. Als Estland, Letland of Litouwen worden aangevallen, zijn de andere NAVO-landen verplicht om in te grijpen volgens artikel 5 van die NAVO.

Er moeten volgens Shirreff dringend maatregelen genomen worden, want er hangt het Westen anders “een catastrofe” boven het hoofd. Die maatregelen? Meer en betere wapens, meer manschappen ook. Het is volgens de voormalige NAVO-topman de enige manier om te voorkomen dat de Russen de Baltische Staten zullen binnenvallen. “We moeten ze tonen dat een aanval zware gevolgen gaat hebben, dat die hen erg pijn gaat doen”, zegt hij.

Als er een conflict met Rusland komt, zal dat het inzetten van nucleaire wapens betekenen volgens Shirreff omdat “Russia hardwires nuclear thinking and capability to every aspect of their defence capability”.

Overtuigd

Dat laatste zou wel eens kunnen kloppen: de Russen hebben de jongste jaren verschillende militaire oefeningen gehouden waarbij ze scenario’s simuleren waarbij nucleaire wapens worden ingezet. Onder meer een invasie van Zweden werd vorige zomer zo nog geoefend (Lees: Waarom zijn Russen manoeuvres voor nucleaire aanval aan het doen aan grens met Polen en Litouwen?)

“We moeten eens leren om Putin op zijn daden te beoordelen, en het is gewoon een feit dat Georgië, de Krim en zelfs Oekraïne al is binnengevallen”, zegt Shirreff. Volgens hem ligt het scenario al op tafel voor een volgende annexatie: Putin zal ook daar zeggen dat hij handelt in het belang van de etnische Russen in die landen. (“I am convinced that Putin wants to see Russia as a great power again. I am convinced that he will use every opportunity to achieve that. I am convinced that he sees Nato as an enemy and I am convinced that he could see a scenario and indeed he has war gamed it, he has practised it in which he snatches the Baltic States and then holds Nato to ransom with nuclear weapons and Nato collapses.”)

Very High Readiness Joint Task Force

De woorden van Shirreff volgen op een waarschuwing van twee NAVO-generaals die anoniem wilden blijven in de Financial Times maandag dat de nieuwe, 5.000-man sterke Very High Readiness Joint Task Force die opgericht werd tijdens de NAVO-top in Wales in 2014 een maat voor niets is.

In het geval van een Russische invasie van de Baltische Staten zouden die kansloos zijn en in no time in de pan gehakt worden door de Russen die veel meer troepen hebben gestationeerd ondertussen in de enclave Kaliningrad. Die amper 225 km² groot is, maar wel perfect gepositioneerd is om de Baltische Zee te blokkeren en Finland en Zweden maar ook een groot stuk van Polen meteen in de tang te nemen. De Russen voeren steeds meer luchtafweer, anti-ship raketinstallaties aan, plus “jamming equipment” aan in de enclave. Er zouden al zeker 40.000 Russische soldaten zitten ondertussen.

Meer
Lees meer...