Neem jij voedingssupplementen in en voel je je nadien slecht? Misschien is dit de oorzaak

Nu we de zon amper of zelfs helemaal niet meer zien, mankeren we een beetje vitamine D. Daarnaast is onze voeding ook niet wat het moet zijn, want ja … die pizza’s en burgers bevatten ook niet veel vitaminen. Daarom durven we tijdens de wintermaanden extra voedingssupplementen in te nemen. Maar voel je je soms ook niet zo lekker na het innemen van extra vitamines? Dat heeft blijkbaar meerdere oorzaken … 

Om je lichaam een extra boost te geven tijdens de wintermaanden, durven we zeker extra vitamientjes in te nemen. Maar soms voel je je nadien toch niet helemaal oké. Blijkbaar heeft dat meerdere oorzaken. Volgens David Poppers, een gastro-enteroloog in het medisch centrum van de universiteit van New York, zouden bepaalde soorten vitaminen een reeks gastro-intestinale problemen veroorzaken, waardoor je buikpijn, misselijkheid of diarree kan krijgen.

Lege maag

Als je bepaalde vitaminen inneemt op een lege maag, kan je nadien last hebben van misselijkheid. Daarom kan je beter eerst iets eten of vitaminen innemen met een snack. “Er zijn een aantal bufferende effecten als je vitaminen inneemt met een snack of een kleine hoeveelheid voedsel,” zegt Poppers in Huffpost.

Sommige voedingsstoffen worden zelfs beter opgenomen door je lichaam als je ze inneemt met voedsel. Maar andere supplementen worden beter opgenomen als ze alleen worden geconsumeerd. “In vet oplosbare vitamines, zoals vitamine A, D, E en K, kunnen in tegenstelling tot sommige andere, beter worden opgenomen als ze niet worden ingenomen met voedsel,” zegt Poppers.

Veel ijzer

In verschillende multivitaminen, denk maar aan prenatale vitaminen, zit heel wat ijzer. En volgens Donald Hensrud, medisch directeur van het Mayo Clinic Healthy Livingprogramma kan dat zorgen voor misselijkheid.

Blijkbaar is ijzer dan weer wel goed al je het buiten een maaltijd inneemt, maar dat neemt niet weg dat je je slecht voelt nadien. “IJzer wordt het best opgenomen op een lege maag, maar het is moeilijker vanwege de misselijkheid,” zegt Hensrud. Volgens hem kan je beter zo’n pilletjes innemen met voedsel. “Dat is beter dan te proberen het op een lege maag te nemen, ellendig te zijn en er vervolgens voor te kiezen helemaal geen supplementen meer in te nemen.” Het kan de absorptie een beetje verminderen, maar het is beter dan niets in te nemen.

Andere pillen

Als je andere pilletjes of medicatie inneemt, kan het ook goed zijn dat je last hebt van je supplementen. “Vitaminen en medicijnen kunnen interacties hebben met elkaar”, licht Hensrud toe. “Het is erg belangrijk om de combinaties met je dokter te bespreken om er zeker van te zijn dat er geen schadelijke interacties zijn die de werkzaamheid kunnen verstoren.”

Soms kunnen multivitaminen zelfs zorgen voor bijwerkingen als je ze inneemt met een anticonceptiepil, wanneer de oestrogeenspiegels verhoogd zijn.

Slechte timing

Het is ook niet de bedoeling om alle supplementen tegelijk in te nemen. Volgens Poppers kunnen ze elkaar aanvullen, maar elkaar ook verstoren. “IJzer wordt bijvoorbeeld beter opgenomen als het wordt ingenomen met vitamine C”, legt Poppers uit. “Maar ijzer nemen met calcium kan echter het tegenovergestelde effect hebben.”

Zowel Poppers als Hensrud benadrukt dat het erg belangrijk is om met je dokter te praten vooraleer je een dagelijkse vitamine- of supplementenroutine begint. Je moet je dokter ook waarschuwen als je bijwerkingen ondervindt. “De meeste mensen hebben geen ton toegevoegde voedingsstoffen nodig, tenzij ze een tekort hebben”, zegt Hensrud. Daarom raden de experten ook aan om een eenvoudige bloedtest te doen bij de dokter om te bepalen welke tekorten je hebt.

iStock
Meer
Lees meer...