Neil Young klaagt Donald Trump aan voor onwettig gebruik van zijn muziek tijdens campagnebijeenkomsten

Neil Young
EPA

Neil Young klaagt de campagne van Donald Trump aan wegens vermeend illegaal gebruik van zijn muziek tijdens een verkiezingsbijeenkomst. De Canadees-Amerikaanse muzieklegende beweert dat zijn nummers Rockin in the Free World en Devil’s Sidewalk tijdens de recente rally van de president in Tulsa zijn gespeeld. Beide nummers zijn ook eerder tijdens Trumps campagne gebruikt.

Neil Young benadrukt dat de klacht niet gericht is op de aanhangers van Donald Trump. “De Amerikaanse burger heeft het recht op een eigen mening en is vrij om een kandidaat te steunen waar hij of zij achterstaat”, klinkt het.

Campagne van onwetendheid en haat

Maar Neil Young zelf staat niet achter de campagne van Trump. “De eiser kan niet toestaan dat zijn muziek gebruikt wordt voor een verdeeldheid zaaiende, niet-Amerikaanse campagne van onwetendheid en haat”, staat er in de klacht, die is ingediend bij de federale rechtbank van New York.

De zanger is een fel tegenstander van Donald Trump en pleitte al meerdere keren voor het afzetten van de president. “Stel je voor hoe het voelt om Rockin’ in the Free World te horen nadat deze president spreekt, alsof het zijn themalied is”, schreef hij vorige maand in een blogpost. “Daar heb ik het nummer niet voor geschreven.”

Schadevergoeding

Op zijn website protesteert Neil Young al langer tegen het feit dat Trump zijn muziek regelmatig gebruikt. “De campagne heeft de aanklager, die niet wilde dat de liedjes gespeeld werden, opzettelijk genegeerd en is de liedjes blijven draaien, ondanks een gebrek aan licentie”, klinkt het.

Youngs advocaten eisen nu een wettelijke schadevergoeding voor het maximumbedrag dat is toegestaan voor inbreuk op het auteursrecht.

Gesponsorde artikelen