“Nog niet zeker of Britten deze zomer op vakantie mogen”

Het Verenigd Koninkrijk kan nog geen uitsluitsel geven over de vraag of Britten deze zomer in eigen land of in het buitenland op vakantie zullen mogen, zo meldt de Britse minister van Transport Grant Shapps. 

“Ik wil de mensen niet onnodig hoop geven”, zei Shapps aan de Britse nieuwszender Sky News over een mogelijke heropening van de grenzen. “De waarheid is dat we gewoon niet weten hoe het virus zal reageren (…) en wanneer we juist in staat zullen zijn om te heropenen.”

“Ik ben bang dat ik u geen uitsluitsel kan geven of er dit jaar wel of geen gelegenheid zal zijn om vakantie te nemen in binnen- of buitenland”, voegde hij eraan toe.

De Britse regering voert volgende week nieuwe grensmaatregelen in, waaronder nieuwe testvoorschriften en hotelquarantaines, om vooral de verspreiding van de besmettelijkere varianten van het coronavirus een halt toe te roepen. 

Vaccinuitrol

Shapps waarschuwde ook dat de uitrol van het vaccin allesbepalend zal zijn voor de zomervakantie in het Verenigd Koninkrijk. Reizen naar het buitenland zal dan ook afhangen van de vraag of “iedereen zijn vaccinaties heeft gehad” in het Verenigd Koninkrijk zei hij aan de BBC. 

Meer dan 12 miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk hebben hun eerste prik al gekregen en de bedoeling is om het hele land tegen eind augustus volledig te vaccineren, waardoor de zomervakantie voor de Britten misschien dus in het water valt. 

“Mensen moeten nu geen vakantie boeken, niet in eigen land en niet internationaal”, legt Shapps uit. “We weten niet waar we staan met de afname van het aantal gevallen, het aantal sterfgevallen en het vaccin. En niet alleen het vaccinatieprogramma hier, maar ook internationaal, omdat mensen buiten de grenzen zullen gaan.”

Reissector

Alan French, CEO van touroperator Thomas Cook is optimistischer. “Als je de incidentie van de ziekte vermindert, dan heeft het aantal varianten de neiging om te verminderen”, zei hij aan Sky News. “Dus we zien wel degelijk de vakantie doorgaan deze zomer.”

Ook in ons land heeft de reissector er een goed oog in. Zo riep de Belgische Vereniging van Reisorganisatoren (ABTO) onlangs Belgen op om nu al hun zomervakantie te boeken. “We hopen alleszins op een betere zomer, en de vaccinatiecampagne zal daar hopelijk toe bijdragen. De reiswereld is alleszins klaar voor een mooie zomer, al zal dat mogelijk alleen nog binnen Europa zijn.”

Lees ook:

Meer
Lees meer...