Nieuwe voorzitter van KBVB, Gérard Linard, begrijpt eerste vraag niet want … die is in het Nederlands gesteld

Gérard Linard is gisteren verkozen tot nieuwe voorzitter van de Belgische voetbalbond (KBVB). Linard is echter een omstreden figuur. Hij snoeide als CEO zwaar in de kosten en is tegen een nieuw stadion. Een 74-jarige kan moeilijk de stem van de verandering zijn, klonk het ook. En op zijn eerste persconferentie kreeg hij het al van bij de start moeilijk. Op de eerste vraag kon hij niet antwoorden want … die was in het Nederlands gesteld, en Linard is ééntalig.

Linard kreeg al voor de verkiezing enorme kritiek te verduren. Hij volgde Steven Martens op als CEO van de voetbalbond en begon daar met enorm te snoeien. Hij is tegen een nieuw nationaal stadion en is daarnaast ook al 74 jaar oud. Een kandidaat van de vernieuwing kan hij dan ook niet echt genoemd worden. Daar komt dan nog bij dat er een leeftijdsgrens staat op het voorzitterschap. In het seizoen dat je 75 wordt, moet je je ambt neerleggen. “Maar”, zo zei Linard, “daar kunnen we een mouw aan passen.”

Het voorzitterschap van de Belgische voetbalbond (KBVB) begon voor Gérard Linard met een enorm pijnlijk moment. De eerste vraag die hij op de persconferentie kreeg, kon hij niet beantwoorden. Hij begreep de vraag zelfs niet, want die was in het Nederlands gesteld. En dat is een probleem. Linard is namelijk eentalig. De kersverse voorzitter van de KBVB spreekt enkel Frans.

“Ik reken op mensen die mij omringen”

Wat het moment extra krenkend maakte, was dat het net een vraag was over zijn eentaligheid. “Vindt u het normaal dat de voorzitter van de grootste sportfederatie van het land de taal van de meerderheid van zijn clubs en zijn leden niet machtig is?” Geen mooie vraag van de Het Laatste Nieuws-journalist, maar het legt natuurlijk wel een probleem bloot.

Linard ziet echter geen graten in zijn eentaligheid en veegde dat probleem mooi onder de mat. “Ik ga een ploeg leiden waarvan de eerste vicevoorzitter Nederlandstalig is, net als de secretaris-generaal en de financiële directeur. […] Ik weet dat de ploeg mij zal helpen als dat nodig is. Dus voor mij is dat geen probleem”, antwoordde hij nadat de vraag opnieuw maar in het Frans werd gesteld. Gaat de voorzitter misschien in de toekomst Nederlands leren? Waarschijnlijk niet. “Ik heb maar gelimiteerde tijd”, zegt hij. “Voor het Nederlands reken ik op de mensen die mij omringen.”

Maar voor velen volstaat die uitleg niet. Zij vinden een eentalige voorzitter van de KBVB niet kunnen. Dat zijn concurrent voor het voorzitterschap, Gilbert Timmermans, viertalig is, maakt het er natuurlijk niet beter op.

Op Twitter kreeg Linard dan ook de wind van voren:

Meer
Lees meer...