Oekraïne klaar voor tegenoffensief, zegt Zelensky

Oekraïne is klaar om een tegenoffensief te lanceren, zei president Volodymyr Zelensky zaterdag. Het doel: het heroveren van Oekraïense gebieden die Rusland momenteel controleert. 

In het nieuws: Zelensky blijft standvastig: “We geloven er sterk in dat we zullen slagen”, zei hij tegen de Wall Street Journal.

  • De oorlog in Oekraïne barstte meer dan 15 maanden terug uit, op 24 februari 2022. Redelijk snel kon Rusland delen van het Oosten en Zuiden van het land innemen. Maar sindsdien bewegen de fronten een stuk trager. Daardoor lijkt het erop dat de oorlog nog lang zal aanslepen.
  • Door een tegenoffensief te lanceren, hoopt Oekraïne daar verandering in te brengen. “Ik weet niet hoe lang het gaat duren. Het kan alle kanten opgaan. Maar we gaan het doen en we zijn er klaar voor.”
  • Oekraïne is al langer van plan om grondgebied te heroveren. Daar was het land tot nu toe echter nog niet klaar voor. Vorige maand zei Zelensky nog dat Oekraïne meer westerse wapens nodig heeft voordat het een tegenoffensief kan lanceren.
  • Intussen heeft de Oekraïense leider niet stilgezeten. De voorbije weken kon hij bondgenoten zoals de VS overtuigen om een nieuw steunpakket te sturen, alsook om deel te nemen aan de training van Oekraïners voor de F-16-gevechtsvliegtuigen. 
  • Intussen lijkt het land zich voor te bereiden op het terrein. De voorbije weken begon Oekraïne meer aanvallen uit te voeren op Russische logistieke punten en munitiedepots. 
Meer
Lees meer...