Olympisch kampioen Nils van der Poel geeft gouden medaille weg aan Chinese politieke gevangene

Het Zweedse schaatsfenomeen Nils van der Poel (25) heeft zich ook naast de schaatsbaan van zijn mooiste kant laten zien. De tweevoudige olympische kampioen heeft namelijk een van zijn gouden medailles gegeven aan Angela Gui, de dochter van de Chinees-Zweedse dissident Minhau Gui, die momenteel een gevangenisstraf uitzit in China na een schijnproces.

Nils van der Poel haalde in de eerste week van de Olympische Spelen in Peking twee keer verschroeiend uit op de schaatsbaan. Het leverde hem zowel op de 5.000 als op de 10.000 meter een gouden medaille op. Enkele dagen na die tweede triomf, in een nieuw wereldrecord, maakte de Zweed van zijn bekendheid gebruik om de mensenrechtenschendingen in China aan te kaarten.

“Buitengewoon onverantwoord”

“Ik vind het echt verschrikkelijk, maar ik denk dat ik er niet te veel over moet zeggen, want we hebben nog steeds een ploeg in China. De Olympische Spelen zijn groots, het is een fantastisch sportevenement waar je de wereld verenigt en naties elkaar ontmoeten. Maar Hitler deed dat ook voordat hij Polen binnenviel, en dat deed Rusland voordat het Oekraïne binnenviel. Ik vind het buitengewoon onverantwoord om de organisatie toe te wijzen aan een land dat de mensenrechten zo schaamteloos schendt als het Chinese regime doet”, zei hij toen aan SportBladet.

Mensenrechtenorganisaties zijn het erover eens dat China meer dan een miljoen Oeigoeren opsluit in heropvoedingskampen. Bovendien heeft het land ook een bedenkelijke reputatie als het gaat over het respecteren van andere mensenrechten, zoals het opsluiten van politieke gevangenen.

Een van die gevangenen is Minhau Gui. Die baatte tot 2020 een boekenwinkel uit in Hongkong waarin hij veel werken verdeelde die kritisch berichtten over de Chinese regering en politieke schandalen in het land. Gui werd daardoor al enkele jaren geviseerd door de Chinese veiligheidsdiensten en was al meermaals opgepakt om onduidelijke redenen.

Minhau Gui

In 2020 werd Minhau Gui veroordeelt tot 10 jaar gevangenisstraf voor “het illegaal verstrekken van inlichtingen aan buitenlandse entiteiten”. Amnesty International heeft het zelf over een “geheimzinnig en oneerlijk proces” en spreekt van “niet-onderbouwde beschuldigingen”. Om zijn steun uit te spreken voor Minhau Gui en andere politieke gevangenen in China heeft Nils van der Poel zijn gouden medaille geschonken aan zijn dochter Angela Gui, die in Zweden woont.

“Ik ben niet de stem van alle Olympiërs, maar ik en mijn vrienden hebben ons leven gewijd aan het streven naar uitmuntendheid in de sport, en de Chinese regering heeft ervoor gekozen om onze dromen te gebruiken als politiek wapen om hun regime te legitimeren”, zei Van der Poel daarover. “Voor mij was dat persoonlijk en voelde ik me uitgebuit. Ik wens dat de mensenrechtenkwesties in China verbeteren en dat Minhai Gui wordt vrijgelaten. Dat is veel om te vragen, maar het is het enige redelijke om te vragen.”

Meer
Lees meer...