Op naar de volgende oorlog: India wil niet meer praten en valt Pakistan aan in Kashmir

India heeft de aanval geopend op trainingskampen van rebellen in Pakistan. Er vinden wel vaker gevechten plaats in het betwiste grensgebied Kashmir, maar deze keer lijkt het anders. De aanslag op een militaire post twee weken geleden in Kashmir was voor de Indiase premier Modi de druppel: “We gaan Pakistan helemaal kapot maken”, heeft hij al gezegd. En in Pakistan staan op de voorpagina’s de jongste dagen alleen nog verhalen van hoe het land klaar is voor de oorlog.

Kashmir is omstreden sinds Brits-Indië in 1947 werd opgedeeld in een overwegend hindoeïstisch en een islamitisch deel. Dat verscheurde het bergachtige Kashmir. Er braken onmiddellijk gevechten over uit tussen de nieuwe landen India en Pakistan. Ze voerden er nog twee oorlogen over (1965 en 1999).

Sinds de zomer is het onrustig in de regio nadat Indiase veiligheidstroepen een jonge Pakistaanse rebellenleider hebben gedood. De spanning is sindsdien voortdurend opgelopen.

“Precisieaanvallen op terroristen die klaarstonden”

De Indiase generaal Ranbir Singh zei vandaag dan op een persconferentie die live werd uitgezonden op televisie in het land dat India “precisieaanvallen” heeft uitgevoerd op Pakistaans grondgebied, vlakbij de Line of Control (LoC) die Kashmir verdeelt in een door Pakistan en een door India bestuurd deel.

Volgens directeur-generaal voor militaire operaties luitenant-generaal Ranbir Singh zouden de doelwitten hebben bestaan uit “verschillende teams van terroristen die klaar stonden om de LoC over te trekken en aanvallen uit te voeren op militaire installaties en grote steden.”

Vergelding

Hij meldde dat er “veel schade” was aangericht en dat er aan Pakistaanse kant “aanzienlijke hoeveelheden slachtoffers” waren gevallen. Singh zei ook dat de operatie was afgesloten en dat de Indiase strijdkrachten “volledig voorbereid zijn op welke situatie dan ook”, waarbij hij doelde op de mogelijkheid dat Pakistan militair zou terugslaan.

Volgens Indiase media werden de aanvallen uitgevoerd door paracommando’s. Er zou vier uur zijn gevochten, waarbij zeven “terroristische trainingskampen” werden aangevallen aan de Pakistaanse kant van de Line of Control.

De aanval wordt in India beschouwd als een vergelding voor de dood van achttien Indiase militairen in Kashmir, tien dagen geleden. India zegt bewijs in handen te hebben dat de vier aanvallers van een militair kamp in Uri afkomstig waren uit Pakistan.

Pakistan, thuis voor terroristen

India heeft schoon genoeg van de door Pakistan gesteunde terreuraanslagen op zijn bodem. Islamabad blijft die overigens hardnekkig ontkennen. Maar het is algemeen geweten dat Pakistan een erg dubieus beleid voert aangaande moslimextremisten en jihadisten. Zo kon Osama Bin Laden bijvoorbeeld jarenlang in Pakistan wonen, niet eens zo verscholen en vlakbij een Pakistaanse militaire basis.

Ook de Taliban kan in het land redelijk makkelijk z’n ding doen. Ook tekenend is dat Islamabad weigert de terroristen te vervolgen die verantwoordelijk zijn voor de aanslag op een westers hotel in Mumbai waar 164 mensen bij omkwamen.

Voor de Indiase president Modi, een extremistische Hindoe, is de maat meer dan vol. Hij heeft de wereld opgeroepen zijn” terroristische buurland” compleet te isoleren.

Het begint met een wateroorlog

Modi wil bijvoorbeeld het internationale waterverdrag dat beide landen ooit ondertekenden eenzijdig opzeggen. De vijf rivieren die aan weerskanten van Punjab stromen wil hij blokkeren, zodat er geen druppel nog naar Pakistan vloeit. Pakistaanse boeren, die compleet afhankelijk van irrigatie zijn, kunnen hun oogsten in dat geval vergeten, en Pakistan zou zo flink in de problemen komen qua voedselvoorziening.

De timing van het conflict heeft wellicht ook hier mee te maken: zowel Modi als de Pakistaanse premier Nawaz Sharif, doen het momenteel erg slecht in de populariteitspolls. De economie in beiden landen doet het ook slechter dan verwacht.

Bollywood getroffen

De spanningen doen zich een beetje overal voelen. Zo gaf Sharif vorige week bij zijn bezoek bij de Verenigde Naties opdracht aan zijn veiligheidsmensen om Indiase journalisten te verwijderen.

India heeft Pakistaanse acteurs en zangers het land uitgezet. De extremistische hindoebeweging Shiv Sena in Mumbai gaf iedere Pakistaan op de filmsets van Bollywood 48 uur de tijd India te verlaten.

In Pakistan gaan ze als antwoord een verbod op het vertonen van Indiase films uitvaardigen.

Kernwapens

Het lijkt ruzie maken zoals altijd, maar, zeggen waarnemers, India wil niet meer onderhandelen en kiest voor vechten. Dat zou dan een vierde oorlog worden, maar, sinds de vorige hebben beide landen kernwapens. En beide landen hebben ook al degelijk gedreigd om die in te zetten als ze aangevallen worden.

Het is niet dat de landen geen andere katten te geselen hebben. Bijna een kwart van de 1,2 miljard inwoners van India leven onder de armoedegrens van 1,90 dollar per dag. In Pakistan leven bijna 15 miljoen van de 180 miljoen inwoners in vreselijke omstandigheden. Kinderarbeid is er legio; tbc, malaria, hepatitis C en in Pakistan zelfs polio nemen niet af maar toe.

Meer
Lees meer...