Plastic eiland in de oceaan is nu 60 keer groter dan België

De plasticsoep, ofwel Great Pacific Garbage Patch, in de Stille Oceaan wordt nog steeds groter. Het drijvende eiland van plastic is intussen 60 keer de omvang van België, zo’n 1,55 miljoen vierkante kilometer. Dat verontrustende nieuws komt uit een rapport van de Ocean Cleanup Foundation.

Het plastic eiland is onwaarschijnlijk groot geworden en blijft maar groeien. De verzameling plastic zou uit 1,8 biljoen individuele stukjes bestaan. Het eiland zou naar schatting 88.000 ton wegen. De reden waarom het plastic op één plaats samenstroomt, zijn de wind en stromingen in zee. Het plastic werd in de jaren 90 voor het eerst opgemerkt, maar intussen kan je er dus niet meer naast kijken.

De afvalberg bevindt zich tussen Hawaï en Californië. Volgens expert Laurent Lebreton is het afval afkomstig uit landen in Azië, Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Ook verrassend is het feit dat er echt wel grote objecten in de plasticsoep zitten. Vroeger dachten ze altijd dat het om kleine partikels ging. Lebreton vreest daardoor dat er elders in de oceaan vermoedelijk nog zo’n vijf eilanden van plastic moeten bestaan. Samen met het Europees Ruimteagentschap (ESA), dat satellietfoto’s van de oceanen voorziet, proberen de onderzoekers de locaties van het plastic te achterhalen.

Getty

Wie ruimt rommel op?

De vraag is ook: wie gaat dat allemaal opruimen? Tot hiertoe heeft nog geen enkel land zich aangediend om de rommel te komen weghalen. Het plastic eiland bevindt zich in internationale wateren, en dus heeft niemand de plicht om in te grijpen. Ingrijpen is nochtans nodig voor het plastic afbreekt en te klein wordt om te worden opgevist. Dan vormt het weer een grotere bedreiging voor het leven in de oceaan.

We weten momenteel ook niet hoelang het product aanwezig zal blijven. Plastic bestaat pas sinds de jaren 50 van de vorige eeuw. In het slechtste geval zullen de oceanen nog honderden jaren hinder blijven ondervinden van ons afval. “Het plastic eiland zou zelfs eeuwig een plek op onze planeet kunnen worden”, besluiten de onderzoekers.

EPA
Meer
Lees meer...