Prijzen in de supermarkt zijn in een jaar tijd met 20 procent gestegen

Hoewel de inflatie in ons land aan het afzwakken is, komt dat nog niet tot uiting in de supermarktprijzen. Voedingsmiddelen zijn nog steeds veel duurder dan een jaar geleden.

Het nieuws: De supermarktprijzen zijn in december 2022 met 19,67 procent gestegen tegenover dezelfde maand een jaar eerder. Dat is een nieuw record, meldt de consumentenorganisatie Test-Aankoop.

  • Een gezin van twee spendeerde in december gemiddeld 497 euro in een supermarkt. Dat is een stijging met 82 euro tegenover december 2021. In vergelijking met november (2022) is er sprake van een prijstoename met 9 euro.

De details: Elke maand analyseert de consumentenorganisatie de prijsontwikkeling in de supermarkten op basis van een mandje dat bestaat uit meer dan 3.000 producten van zeven merken. Test-Aankoop kwam daarbij tot de volgende vaststellingen:

  • De prijs van geen enkel voedingsproduct is zo fors gestegen als die van spaghetti (+53 procent). Ook het prijskaartje van diepvrieschips (50 procent), aluminiumfolie (47 procent) en frituurolie (43 procent) is stevig opgelopen.
  • In het algemeen waren diepvriesproducten vorige maand gemiddeld 23 procent duurder dan in 2021.
  • Ook zuivelproducten worden bijzonder hard getroffen door de recordinflatie, met een gemiddelde stijging van 27 procent. Jonge gouda is 41 procent duurder geworden, en voor boter en halfvolle melk betaalde je vorige maand respectievelijk 38 en 30 procent meer.
  • Eieren en vlees zijn geen uitzondering en zijn in december gemiddeld 29 en 19 procent duurder geworden.
  • De prijzen van huishoudelijke producten stegen gemiddeld met 18 procent en die van dranken met 11 procent.
  • Voor fruit bleef de prijstoename beperkt tot 9 procent.

Uitzondering: Niet alles werd duurder. Zo moest je in december voor appelen van Granny Smith 2 procent minder betalen dan een jaar eerder.

Waarom: De oorzaken van deze prijsstijgingen zijn natuurlijk divers, maar de oorlog in Oekraïne blijft wel de grootste impact hebben op de inflatie. Dat gewapend conflict gaat gepaard met verschillende tekorten aan grondstoffen, waaronder (zonnebloem)olie.

  • Voorts waren er de mislukte oogsten in 2022.
  • De energiecrisis joeg dan weer verschillende kosten, waaronder die van transport en personeel, de hoogte in.
  • Daar kwam ook nog eens een vogelgriep bij.

Helaas zal de situatie waarschijnlijk niet snel verbeteren. In afwachting van een verbetering raadt Test-Aankoop de consument aan de prijzen per kilo of per liter te vergelijken in plaats van de etiketten. De verschillen kunnen soms aanzienlijk zijn.

(ns/as)

Meer
Lees meer...