Proces dieselgate: “Mensen die een wagen gekocht hebben met sjoemelsoftware zouden mogelijk geld kunnen terugzien”

Het proces van consumentenorganisatie Test-Aankoop tegen Volkswagen en autogroep D’Ieteren, de verdeler van Volkswagen in België, ging enkele dagen geleden van start. Business AM sprak erover met Alain De Jong van Gocar.be.


Beluister het volledige interview hier:


De essentie: “Op dat proces wordt de verantwoordelijke finaal terechtgewezen. Er zijn ook bekentenissen gekomen. Dat kan gevolgen hebben voor de consument, die dan een grotere kans maakt om een schadevergoeding te verkrijgen”, zegt De Jong.

  • De kans bestaat dat ook mensen die een tweedehandswagen kochten “een deel zullen recupereren”, zegt De Jong. “Maar het exacte bedrag voor België, daar moeten we nog even op wachten denk ik.”
  • De autojournalist zegt echter dat de betalingen niet meteen zullen gebeuren. “Ze zullen zich ook verdedigen. Het wordt een advocatenkwestie denk ik. Er valt nog af te wachten hoeveel er te rapen valt.”
  • Of mensen bedragen zullen zien die tijdens rechtszaken in de VS worden uitgekeerd, valt te betwijfelen, zegt De Jong. “Maar het (bedrag, red.) zal waarschijnlijk hoger liggen dan in het verleden is gebeurd (in Europa, red.).”
  • Andere landen zouden als precedent gebruikt kunnen worden, zegt hij, “want hier begint men eigenlijk van nul”. De rechter zou zich op buitenlandse gevallen kunnen baseren “om hier ook de consument zo’n schadevergoeding toe te kennen en de merken te veroordelen”.
Meer
Lees meer...