Rattenplaag nakend in Vlaanderen, maar in Parijs is het nog veel erger

Door de aanhoudende regen worden er steeds meer ratten gesignaleerd in Vlaanderen. Ze vluchten voor het stijgende rioolwater en komen zo in onze tuinen en huizen terecht. In Parijs is het nog erger en spreken ze momenteel van een echte rattenplaag. In december doken er voor het eerst beelden op van een troep knaagdieren in een vuilnisbak. De rattenpopulatie rond de Seine zou sinds vorig jaar aanzienlijk gegroeid zijn. 

In Vlaanderen komen er steeds meer ratten naar de oppervlakte door de aanhoudende regen en vochtigheid. Om aan het stijgende rioolwater te ontsnappen, vluchten de ratten naar onze tuinen en huizen. “Op dat moment is het belangrijk om snel in te grijpen”, zegt Nico Lenaerts van bestrijdingsfirma Rentokil in de kranten van Het Mediahuis.

“Ratten zitten graag in rioolpijpen. Maar wanneer die tijdens hevige regenperiodes overstromen, slaan ze op de vlucht en vinden ze hun weg naar de oppervlakte. Als beken en weilanden dan ook nog eens overstromen, gaan ze op zoek naar een nog hoger gelegen territorium, bijvoorbeeld onze tuin. En daar treffen ze in de winter een vijfsterrenrestaurant aan. Denk maar aan vetbollen voor vogels of kippengraan. Rattenpopulaties aan kippenhokken zijn dus geen uitzondering.”

istock

Verschillende toegangspoorten

Eens ratten onze woning binnendrongen zijn, zitten we pas écht in de problemen. Volgens Lenaerts doen de beesten dat op verschillende manieren: “Een garagepoort die slecht afsluit, een half afgedicht kelderluik of een gebroken riool waar het water snel stijgt. En ja, een tijdje geleden is er in een schoolgebouw zelfs eens een rat via een wc-pot naar boven gekropen, waarna die een kleuterklas is binnengedrongen. We hebben het klaslokaal toen twee dagen moeten ontruimen om de rat op te sporen.”

Eens de rat is binnengedrongen in onze woning, is hij vooral terug te vinden in de berging, kelder of keuken. “Plaatsen waar doorgaans heel wat voedsel te vinden is. En wie op dat moment niet snel ingrijpt, zit binnen de kortste keren met een groot nest. Ratten leven namelijk in familieverband”, zegt Lenaerts.

istock

Rattenplaag in Parijs

In Parijs is het nog veel erger. Daar is een echte rattenplaag op til. De gemeentewerkers waarschuwen daar al een hele tijd voor een nakende rattenplaag. Begin december maakte één van hen walgelijke beelden toen hij ’s morgens met zijn collega’s vuilnisbakken leeg wilde maken.

“Sinds een jaar is het aantal ratten enorm toegenomen in de wijken die grenzen aan de Seine”, zegt de man, die anoniem wil blijven, in de Franse krant Le Parisien. “Iedere ochtend wordt het een stukje erger.”

Hoewel ze allemaal ingeënt zijn tegen ziektes, zijn de vuilnismannen bang om aangevallen te worden door het grijze ongedierte.

Burgemeester belooft maatregelen

“Een collega vertelde me dat een rat naar zijn keel sprong en een andere moest een beest van zijn arm schudden”, klinkt het bij een anonieme cameraman. “Er werd voorlopig nog niemand gebeten, maar wij willen niet wachten tot er een tragedie gebeurt.” De gemeentewerkers eisen dat de stad het probleem aanpakt en dat de ratten verdelgd kunnen worden.

De Parijse burgemeester Anne Hidalgo (PS) belooft stappen te ondernemen zodat “de mooiste stad ter wereld” geen “gigantische etensbak” wordt. Zo maakt het stadsbestuur 1,5 miljoen euro vrij om de plaag te bestrijden. Er zullen onder andere gesloten vuilnisbakken geïnstalleerd worden, er zal grondig schoongemaakt worden en “alle openbare tuinen en parken” zullen vrij van ratten gemaakt worden.

epa

Enkele tips

Heb je ratten in huis? Probeer dan deze tips eens uit:

1. Breng het probleem in kaart: “Bepaal de omvang van het probleem, spoor de mogelijke toegangen op en maak ze dicht”

2. Neem eventuele voedselbronnen weg: “Ratten eten heel veel: van een zak kippengraan tot hondenbrokken. Alles moet dus weggenomen worden”

3. Start de bestrijdingscampagne: “Daarvoor heb je verschillende mogelijkheden. Mensen kopen vaak in de doe-het-zelfzaak een antibloedstollingsmiddel in de vorm van een gel of korrels. Je kan ook een rattenklem plaatsen, maar daarvoor heb je wel expertise nodig. Tot slot kiest men soms ook voor lijmplaten, maar die zijn niet diervriendelijk.”

Meer
Lees meer...