Regering benoemt Nathalie Francken (zus van) bij Ontwikkelingssamenwerking, maar “cv spreekt voor zich”

Regering benoemt Nathalie Francken (zus van) bij Ontwikkelingssamenwerking, maar “cv spreekt voor zich”

De regering heeft vandaag op de ministerraad beslist om, op voorspraak van N-VA, Nathalie Francken te benoemen tot de raad van bestuur van het Belgische Ontwikkelingsagentschap (BTC). Nathalie is de zus van staatssecretaris Theo Francken. “Het is niet omdat het mijn zus is dat ze meer kansen moet krijgen, maar ook niet minder.”

“Een veel mooier cv dan haar broer”, zo wordt er vandaag bij N-VA lachend gezegd over de achtergrond en ervaring van Nathalie Francken. Een opvallende naam, ze is vandaag door de federale regering benoemd in de raad van bestuur van het BTC, het agentschap dat instaat voor ontwikkelingssamenwerking. Het gaat niet om een fulltime job, ze is enkel toezichthouder. Dat agentschap hangt af van minister van Ontwikkelingssamenwerking en vicepremier Alexander De Croo (Open Vld).

Wereldbank, Afrikaanse Ontwikkelingsbank en Unicef

“Mevrouw Francken heeft een uitgebreide expertise in de wereld van de NGO’s”, verduidelijkt het kabinet van De Croo aan de krant La Libre. En inderdaad, de cv van Francken leest als een mooi palmares: doctor in de economie, nu onder meer onderzoekster aan de KULeuven en Universiteit Antwerpen, verbonden aan denktank CEPS, daarvoor actief bij de Wereldbank, Afrikaanse Ontwikkelingsbank en Unicef.

Dat politieke benoemingen, zeker bij de N-VA, gevoelig liggen is duidelijk. Theo Francken wil alle schijn van vriendjespolitiek vermijden. “Mijn zus heeft daarvoor geappliqueerd, en dat wordt goedgekeurd door de regering. Natuurlijk draagt mijn partij haar mee voor. Maar ze heeft in meer dan 8 landen gewoond, meer dan tientallen internationale publicaties op haar naam staan. De partij stond niet meteen te springen toen haar naam binnenkwam, maar goed, toen ze haar achtergrond zagen, hebben ze ook niet getwijfeld. Het is niet omdat ze m’n zus is, dat ze meer kansen moet krijgen. Maar ook niet minder.”

Gesponsorde artikelen