Smoorden de vikings wiet in Noord-Amerika? Cannabisbestanddelen gevonden in Canadese nederzetting

Ook altijd gevonden dat vikings eruitzien als middeleeuwse hippies? Da’s blijkbaar geen wonder, want wetenschappers hebben sporen van cannabis teruggevonden bij de enige bekende vikingnederzetting in Noord-Amerika. Dit doet vermoeden dat de Noormannen en -vrouwen gebruik maakten van marihuana, voor medische en/of recreationele doeleinden. Toch is deze hypothese verre van bewezen.

De vikings, de bekende, heidense zeerovers uit het Scandinavië van de Middeleeuwen, ontdekten niet enkel IJsland en Groenland, maar ze zetten ook als eerste Europeanen voet op het Amerikaanse continent, zo’n vijfhonderd jaar voor Christoffel Columbus. De omstandigheden waren echter ongunstig op het nieuwe continent en de Amerikaanse vikingkolonie stierf een stille dood nog voor het grote nieuws van nieuwe landerijen christelijk Europa kon bereiken.

Op het noordelijkste puntje van Newfoundland bevindt zich L’Anse aux Meadows, de enige nog bekende vikingnederzetting uit die tijd. De nederzetting is in de jaren 60 ontdekt en archeologen vonden er in de zomer van 2018 overblijfselen van cannabis en walnoten.

Honderden jaren kolonisatie?

De vikings zouden rond het jaar 910 aangekomen zijn in L’Anse aux Meadows en het is de consensus onder historici dat ze er slechts enkele jaren verbleven hebben. Nochtans hebben archeologen onlangs nabij de site overblijfselen gevonden uit de twaalfde of dertiende eeuw. Het gaat om bewerkte veengrond.

Dat is te lezen in het wetenschappelijk tijdschrift Ars Technica. De onderzoekers gaan ervan uit dat de overblijfselen afkomstig zijn van de vikings, omdat de bewerkte grond gelijkenissen vertoond met die van “nederzettingen over de Noordse Atlantische Oceaan”. Dat zegt Paul Ledger, de leider van het onderzoek. “Dit betekent nog niet dat het gebied continu bevolkt werd.” De piste dat de vikings in L’Anse aux Meadows met tussenpozen verbleven, lijkt meer waarschijnlijk.

National Geographic: vikings vaarden met hun langschepen op open Oceanen én de kleinste rivieren

Cannabis als handelswaar?

De hypothese van cannabis-gebruikende vikings is niet enkel verrassend nieuws op zichzelf. Zo kan het ons ook iets leren over de eventuele contacten tussen de vikings en de Amerikaanse inboorlingen, lang voor de kolonisatie door de Engelsen, de Fransen en de Spanjaarden. Volgens Ledger wijst alles erop dat de vikings handelsrelaties onderhielden met de indianen nabij de noordelijke oostkust van Canada. Tot de handelswaren zouden pompoenen, wilde druiven en – je raadde het al – cannabis behoren.

pixabay

Geen zekerheid over consumptie

Het is al langer geweten dat de vikings in hun thuisland Noorwegen cannabis consumeerden. Zo werden er in een oude nederzetting nabij de Noorse gemeente Tønsberg cannabis-bestanddelen gevonden in de overblijfselen van een oude vrouw met kanker. Dat meldt de geschiedeniswebsite Ancient Origins. De cannabiszaden zouden gebruikt zijn als pijnstillers. 

De vikingnederzetting in Canada

Ledger geeft wel toe dat de mogelijkheid bestaat dat de cannabisbestanddelen, gevonden in L’Anse aux Meadows, overgevlogen zijn van de inheemse stammen uit die tijd. Bovendien is het lang niet zeker dat de vikings in Newfoundland CBD en/of THC, de werkzame stoffen in cannabis, consumeerden. Zo is het goed ook mogelijk dat ze de hempplant gebruikten voor touwen of kleren. “Deze resultaten roepen meer vragen dan antwoorden op”, aldus Ledger.

wiki
Meer
Lees meer...