Sommige bijen zijn nu een bedreigde diersoort en da’s héél slecht nieuws

Sommige bijen zijn nu een bedreigde diersoort en da’s héél slecht nieuws

Bijen zijn aan een toptempo aan het uitsterven, en da’s heel slecht nieuws voor iedereen die een beetje inzit met het klimaat. Want zonder bijen raken een heel pak planten in de problemen. Enkele bijen in Hawaï zitten écht in de shit: zij staan op de lijst met bedreigde diersoorten. Niet alleen worden ze bedreigd door de mens, maar ook door hun eigen soortgenoten. 

Zowel de honingbij als de wilde bij doen het niet goed. Da’s al even zo, maar in de VS is de situatie nu sterk aan het verslechteren. Enkele soorten bijen zijn zelfs op de lijst met bedreigde diersoorten terechtgekomen. Vooral Hylaes-bijen, een soort met zeven subsoorten, heeft het lastig op het eiland.

Daar zijn een aantal redenen voor. Enerzijds zijn er steeds meer ziektes die de bijen oplopen, waardoor ze sterven. Daarnaast zijn pesticiden in de VS minder goed gereguleerd, waar ook een pak slachtoffers bij vallen. Anderzijds is er op Hawaï ook een andere bijensoort die hetzelfde voedsel zoekt als de Hylaesbijen. Daardoor raken die laatste in de problemen.

Als het regent in de VS, druppelt het dan in België? Wel, ook hier is er een fameuze duik in de bijenpopulatie, maar er wordt wel een heus bijenactieplan opgesteld. En hét grote verschil is dat we in Europa wél een pak regeltjes hebben over pesticiden. Onder andere neonicotinoiden zijn bij ons verboden, terwijl ze in de VS nog toegelaten zijn. Of dat de oorzaak is of niet, weten we ongetwijfeld binnen een paar jaar.

Gesponsorde artikelen