Spannend! Wetenschappers hebben mogelijk een tweede universum naast het onze ontdekt

Een mysterieuze gloed in de ruimte zou volgens wetenschappers het bewijs kunnen zijn dat er een tweede universum naast het onze bestaat. Dat blijkt uit de analyse van beelden afkomstig van de Planck-telescoop van de Europese ruimtevaartsorganisatie ESA. Het zou moderne theorieën bevestigen die stellen dat uit de oerknal meerdere universums zijn ontstaan.

Het hart van SF-fans en liefhebbers van tv-series als Doctor Who en Fringe gaat wat sneller slaan, want misschien zit er een grond van waarheid in die reeksen. Het uiteinde van ons universum is als een gerimpeld gordijn, wat doet vermoeden dat er backstage nog iets te vinden is. Ranga-Ram Chary werkt voor het Amerikaanse datacenter van Planck en hij gelooft dat de gloed die we onder het gordijn zien afkomstig kan zijn van een ander universum dat tegen het onze aanbotst.

Eén van vele bubbels

De onderzoekers vergeleken het licht van het jonge universum met beelden die het ESA heeft gemaakt. Het verschil tussen de twee onthulde een mysterieuze gloed. Het is best mogelijk dat er verschillende universums bestaan die als een soort bubbel na de oerknal uit elkaar zijn gedreven. Dat maakt het zo goed als onmogelijk om iets over een ander universum te leren, aangezien de ruimte tussen ons en hen steeds groter wordt en licht te traag is om informatie door te geven. “Ze zouden nooit van elkaar kunnen weten dat ze bestaan. Het klinkt leuk, maar je kan het gewoon niet testen”, zegt Matthew Johnson van de Canadese York University aan New Scientist.

Misschien bestaat er toch een uitzondering, indien twee bubbels in het begin dicht genoeg bij elkaar zaten om een afdruk achter te laten voor ze voorgoed uiteen zouden gaan. Er is een erg ingewikkelde wetenschappelijke uitleg voor, maar het komt erop neer dat ons universum een paar honderdduizend jaar na de oerknal een eigen vingerafdruk heeft gekregen, toen protonen en elektronen samen waterstof vormden. Andere universums zouden dan andere vingerafdrukken, waar andere elementen heersen, kunnen hebben. Heeft Chary nu iets ontdekt wat erop kan wijzen dat er inderdaad zo’n universum tegen het onze is gebotst?

Donkere energie

Het idee klinkt uiteraard boeiend: ons universum als één bubbel in een steeds groter wordend multiversum, en als we tegen een ander universum botsen, dan laat dat sporen na. Veel wetenschappers zien wel iets in het idee van zo’n multiversum. Het zou kunnen verklaren waarom de donkere energie – die zou verantwoordelijk zijn voor de versnelling van de uitdijing van het heelal – veel minder is dan we volgens berekeningen van de kwantumechanica zouden verwachten. Het zou best kunnen dat die donkere energie verschilt van bubbel tot bubbel.

Natuurlijk zijn de meeste wetenschappers voorzichtig voor ze in de theorie van Chary meegaan. Mysterieuze lichtvlekken zijn in het verleden al vaak verklaard door ruimtestof. Ze pleiten er dan ook voor alternatieve verklaringen te onderzoeken voor we conclusies trekken. En als zou blijken dat de gloed inderdaad ruimtestof is, dan zullen we waarschijnlijk nooit zeker weten of er nog andere universums bestaan.

(Bron: New Scientist)
Meer
Lees meer...