Superlange vlucht? Hier zijn zeven tips om comfortabel te vliegen

De eerste rechtstreekse vlucht van Australië naar Heathrow is een feit, en dat wil zeggen dat de kans dat je langer dan twaalf uur op een vliegtuig doorbrengt, meteen wat groter is geworden. Hoe langer de vlucht: hoe meer voorbereiding ie vraagt en wij hebben zeven tips voor jou die ervoor moeten zorgen dat je aan het einde van je vlucht nog een beetje mens bent. Veel succes!

1. Bewegen

iStock
Wie regelmatig vliegt, weet het al: stilzitten is des duivels oorkussen. Langdurig stilzitten is slecht voor de gezondheid en dan vooral voor je bloedcirculatie. Je kan tromboses vermijden door regelmatig even in het gangpad te wandelen, of eventueel enkele oefeningen doen. Met je enkels draaien of een beetje ter plaatse trappelen is altijd een goed idee. Het is aan te raden om alle negentig minuten iets van beweging te voorzien, dus zelfs op korte vluchten!

2. Drink water

Eén van de grootste nadelen van een lange vlucht? Je komt er helemaal gedehydrateerd uit, met een soort kater als effect. Het basisadvies is om nog net iets vaker te drinken dan je zou doen als je niet op een vliegtuig zat, en vooral water te drinken. Een whisky tegen de zenuwen of glaasje wijn om de zenuwen te verdrijven, zijn dus niet aangewezen. Trouwens, zo ga je op tijd naar de wc (zie ook punt 1).

3. Smeren

Ook je huid krijgt het stevig te verduren tijdens lange vluchten. De droge lucht die ervoor zorgt dat je gedehydrateerd geraakt, zorgt er ook voor dat je uitstapt met het gevoel dat je net twaalf uur voor een elektrische waaier gehangen hebt. Om dat te vermijden, kan je je persoonlijke ochtendritueel gewoon meenemen op het vliegtuig. Geen tandenpoetsen (hoewel, dat raden we zeker niet af) maar wel smeren, smeren en nog eens smeren. Een goede dagcrème, ook voor mannen, daar voel je je meteen wat frisser door.

4. Pas je telefoon aan

iStock
Om toch een beetje te wennen aan het idee dat je de halve wereld rond kan in 17 uur: pas de klok op je telefoon alvast aan en ‘leef’ op dat tempo op het vliegtuig? Zes uur ’s avonds op je vertrekplaats, maar al vier uur ’s morgens op je bestemming? Slapen maar! Alternatief: eet ook wanneer je zou moeten eten op je bestemming, om zo je hele bioritme een handje te helpen.

5. Comfortabele kleren

In de jaren vijftig was vliegen een evenement, een soort feestje in de lucht waarbij stewardessen je op elegante wijze een martini kwamen aanbieden. Vandaag is het gewoon een andere manier om op je bestemming te geraken. Ditch de hakken en de jeansbroek dus en zet je voor een fijne vlucht gewoon in aangename (gewassen!) joggingbroek en een ruim t-shirt. Neem ook een extra trui mee: het wordt koud op het vliegtuig en de dekentjes die je krijgt zijn dun.

6. Stilte of muziek?

Wil jij het geluid van de motoren ook zoveel mogelijk uit je oren houden? Wat dacht je van een set noisecanceling headphones en een filmpje op je tablet? Of wil je liever rust in je hoofd? Dan kan de MyNoise-app je helpen. In elk geval is een set oordopjes nooit een slechte aankoop. Je kan er op maat laten maken, of gewone wassen nemen: zo vermijd je alleszins dat je na twaalf uur moorddadig wordt van de kauwgeluiden van je buurman.

7. Ga voor de nooduitgang

iStock
Ben je een beetje fit en kan je kalm blijven in moeilijke situaties? Probeer dan toch een stoel aan de nooduitgang te nemen. Zo heb je de extra ruimte aan je benen. Da’s extra bijbetalen, maar neem het van ons aan: wie langer dan twaalf uur op een vliegtuig zit, wil echt tien centimeter extra om de beentjes te strekken.
Meer
Lees meer...