’t Is niet waar hé? Citytrip naar Londen dreigt pak duurder te worden door een nieuwe toeristenbelasting

Londen denkt aan een nieuwe toeristenbelasting die de hotelrekening tot vijf procent duurder kan maken. Het was al geen goedkope stad om te overnachten, en dat dreigt dus nog erger te worden. De belasting is een voorstel van de Londense burgemeester Sadiq Khan, die vindt dat “toeristen meer moeten bijdragen tot de stad die ze bezoeken”. De angst voor de Brexit zit er ook voor iets tussen.

Mooie liedjes duren niet lang. We kunnen sinds enkele maanden van aantrekkelijke prijzen in Londen genieten door het zwakke pond als gevolg van de Brexit. Maar de stad heeft zelf plannen die vooral wij als toeristen in onze portefeuille zullen voelen. “Londen is de belangrijkste bestemming voor toeristen in de wereld”, zei burgemeester Khan vandaag volgens Business Insider. “Hotels varen daar wel bij. Wanneer toeristen naar hier komen kiezen ze ervoor om een kleine som te betalen voor de verbetering van de stad.”

Londen zou niet de eerste stad zijn die een toeristenbelasting invoert. In Berlijn rekenen hotels ook al vijf procent extra aan op de rekening. Eigenlijk is het zelfs één van de weinige wereldsteden die zo’n belasting nog niet heeft.

Maar de Londense hotelsector ziet de plannen niet zitten. “Een bedtaks zou gasten kunnen ontmoedigen om te overnachten en ook het bedrag dat ze aan de Londense economie uitgeven verlagen, waardoor behalve hotels ook winkels en restaurants zullen worden getroffen. En de Britse bedrijven hebben het al zo moeilijk om te concurreren”, klinkt het.

EPA

Angst voor de Brexit

Hoeveel kritiek er ook komt, eigenlijk is het een logische stap voor een stad als Londen. De stad wil meer controle over de belastingen die worden gehoffen. New York houdt volgens Khan 50 procent van de belastingen in eigen handen, in Tokio is dat zelfs 70 procent. “Londen behoudt slechts 7 procent van de belastingen die in onze stad betaald worden”, zegt Khan.

Natuurlijk hebben de hogere belastingen ook iets met de Brexit te maken. Khan, die zelf tegen de Brexit was, vindt dat Londen dan maar zelf de controle moet krijgen over geld en macht die nu nog door de Europese Unie worden bepaald. “In de naweeën van de Brexit moeten we dringend meer controle krijgen om de Londense economie te beschermen tegen de vele onzekerheden en de moeilijke tijden die eraan zitten te komen.”

Boek dus snel nog maar een citytrip voor er een extra taks op je hotelrekening komt.

EPA
Meer
Lees meer...