Toby Alderweireld voert campagne tegen online haat: “Elk geval is een geval te veel”

De Belgische Voetbalbond, de Pro League, Voetbal Vlaanderen en hun Franstalige tegenhanger ACFF hebben tijdens de derde editie van hun Because We Care-campagne een nieuw offensief gelanceerd tegen racisme en discriminatie in het voetbal. Het boegbeeld van deze campagne is niemand minder dan Toby Alderweireld.

Vorig jaar lag de focus van de campagne op de meest gemelde vormen van discriminatie in het voetbal, namelijk racisme, homofobie en seksisme. Dit jaar staat het in teken van online haatspraak, met Toby Alderweireld als sleutelfiguur. De inspiratie voor deze campagne komt voort uit de talloze berichten die de speler van Antwerp ontving na zijn doelpunt in de titelwedstrijd tegen KRC Genk.

Alderweireld staat er niet alleen voor in deze campagne. Ook Faris Haroun, scheidsrechter Bram Van Driessche en Mélissa Onana, de zus van Rode Duivel Amadou Onana, zetten zich in als gezichten van de campagne.

Meld het

Faggot, go to hell, we don’t want u, ….” Deze berichten kreeg Alderweireld nadat hij Antwerp de titel bezorgde met een doelpunt in de absolute slotminuten tegen Genk. “Het was zeker niet de eerste keer dat mijn familie bedreigd werd. Alleen het was in zo’n specifieke zinnen en woorden, dat ik iets moest ondernemen”, getuigt hij in de video.

In samenwerking met de FOD Binnenlandse Zaken en de politie is ook de website cometogether.be aangemaakt. Daar kunnen getuigen of slachtoffers een melding maken van racisme, homofobie, seksisme of ander discriminerend gedrag.

Meer
Lees meer...