Tsjetsjeense blogger vermoord in Rijsel

Een controversiële blogger uit Tsjetsjenië is donderdagochtend dood teruggevonden. De 44-jarige man bevond zich in een hotel in Rijsel. Hij stond gekend voor zijn kritiek op de Tsjetsjeense overheid.

Imran Aliev, ook bekend onder de naam Mansur Staryi, voerde oppositie tegen de president van Tsjetsjenië. Ramzan Kadyrov is president sinds februari 2007. In de tijd dat hij aan de macht is, is hij al veel in opspraak gekomen. In 2017 was er sprake van een golf van geweld tegen homoseksuele mannen en vrouwen. Hij zei hierna dat hij zou aftreden, maar dat is nog niet gebeurd.

Autonome republiek

De president van Tsjetsjenië is een bondgenoot van Poetin en een omstreden figuur. Het is Poetin die Kadyrov benoemde, nadat zijn vader in 2004 door Tsjetsjeense rebellen werd opgeblazen. Het land stond in rep en roer en Poetin kon het privéleger van Kadyrov goed gebruiken. Tsjetsjenië is trouwens een autonome Russische deelrepubliek. Het land is nog steeds aan het recupereren van oorlogen met de Russen. Al sinds de 16de eeuw zijn er spanningen tussen de twee regio’s. Het Russische rijk heeft in de geschiedenis meerdere pogingen gedaan om de islamisering van de Kaukasus een halt toe te roepen.

Links: President van Tsjetsjenië, Ramzan Kadyrov
Rechts: President van Rusland, Vladimir Poetin

Radicalisering

Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in de jaren negentig is in Tsjetsjenië een religieuze radicaliseringstendens vast te stellen. Dit komt door een instroom van islamitische strijders uit Arabische landen. De radicale Tsjetsjeense beweging werd gefinancierd en getraind door islamitische groeperingen buiten Tsjetsjenië.

De islamitische staat heeft heel wat IS-strijders met Tsjetsjeense afkomst. Ze schopten het tot de hoogste rangen van het kalifaat. In totaal zouden er 2.000 tot 6.000 jihadisten vertrokken zijn uit de Russische Kaukasus. Tot het voorjaar van 2016 stond de hele militaire flank van IS onder bevel van Omar al-Shishani, oftewel: ‘Omar de Tsjetsjeen’.

Geruchtmakende moorden

Het is niet de eerste keer dat een criticus van de Tsjetsjeense overheid op een vreemde manier om het leven komt. Een boegbeeld is Anna Politkovskaya, een Russische journaliste die in 2006 om het leven kwam. Ze was een mensenrechtenactiviste en kreeg veel bedreigingen door haar verslag over de Tsjetsjeense oorlog. Ze is doodgeschoten in haar flat, de daders bleken Tsjetsjenen.

Boris Nemtsov CREDITS: ANP

In 2015 speelden Tsjetsjenen ook een rol in de uitschakeling van een criticus van Poetin. Vijf mannen zijn in 2017 schuldig bevonden aan de moord op oppositieleider Bors Nemtsov. De commandant van Kadyrovs persoonlijke garde wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de moord op Nemtsov.

Meer
Lees meer...