Voortplanting in de ruimte is misschien geen sciencefiction meer: bedrijf werkt aan IVF-incubator

Kinderen verwekken in de ruimte klinkt als verre toekomstmuziek, maar SpaceBorn United is er al mee bezig. Het bedrijf werkt aan in-vitrofertilisatie (IVF) in de ruimte, met een IVF-incubator. Business AM vroeg uitleg aan de Chief Technology Officer van SpaceBorn United, Angelo Vermeulen.


Beluister hier het volledige gesprek met Angelo Vermeulen, waarbij ook de financiering en het ethische aspect aan bod komen:


De essentie: SpaceBorn United wil proefondervindelijk muizencellen bevruchten in de ruimte, om later over te stappen op mensencellen. Daarvoor lanceert het een IVF-incubator. Via een geautomatiseerd proces gebeurt dan de bevruchting in de ruimte.

  • Vermeulen legt uit: “We zijn onderzoek aan het doen rond de mogelijkheden van menselijke voortplanting in de ruimte. Dat is iets wat je stapsgewijs moet gaan onderzoeken. Op dit moment zijn we bezig met het bouwen van een IVF-incubator met zaad- en eicellen die we naar de ruimte kunnen sturen, waarin dan bevruchting kan plaatsvinden. In eerste instantie zal het gebeuren met muizencellen, maar binnen enkele jaren hopen we met menselijke zaad- en eicellen aan de slag te kunnen gaan.”
  • “Op dit moment weten we niet hoe realistisch of hoe haalbaar het is, of de mens zich effectief zou kunnen voortplanten in de ruimte. We zullen die ruimte op termijn meer en meer gaan bewonen. Menselijke voortplanting zal vroeg of laat naar boven komen. Op bepaalde plekken word je volop bestraald. Dat is schadelijk voor het DNA. Weinig zwaartekracht kan ook negatieve effecten hebben op de ontwikkeling van een embryo.”

Bevruchting in 5 dagen

  • “IVF gebeurt heel manueel. Wij gaan geen technici naar de ruimte sturen, dus we zijn eigenlijk verplicht om die IVF-procedure te gaan automatiseren. Door het automatiseren en ook verkleinen van die IVF-incubator, ontwikkelen we een toestel dat ook op aarde bruikbaar kan zijn bij behandelingen.”
  • Vermeulen concretiseert het proces: “Vlak voor de lancering worden de verse ei- en zaadcellen ingebracht in de incubator. In de ruimte gebeurt dan de bevruchting, in een ontwikkeling van ongeveer vijf dagen. Dan krijg je een blastocyste, een klein blaasje van een aantal klein cellen. Dat wordt ingevroren en teruggebracht naar de aarde voor onderzoek en studie.” (as)
Meer
Lees meer...