Winkels pakken nu al uit met kortingen voor Black Friday: waar vind je de beste deals?

Op 26 november is het in de Verenigde Staten Black Friday. Tijdens die “feestdag” pakken heel wat winkels uit met fikse kortingen. Intussen is Black Friday ook een bekend fenomeen in onze contreien. Heel wat winkels wachten overigens niet tot vrijdag om de prijs op verschillende producten gevoelig te verlagen. Maar wees voorzichtig als je op zoek bent naar de beste deals.

De dag na Thanksgiving staat in de Verenigde Staten bekend als Black Friday, een dag waarop heel wat winkels uitpakken met stevige kortingen. Iedereen heeft ongetwijfeld al beelden gezien van mensen die elkaar omver duwen uit vrees dat ze de kortingen zullen mislopen.

Ook in ons land weet het merendeel van de consumenten ondertussen wat Black Friday is. Meer en meer (digitale) winkels grijpen de Amerikaanse “feestdag” aan om de prijzen gevoelig te verlagen.

Kortingen in aanloop naar Black Friday

Je hoeft overigens niet te wachten tot vrijdag om koopjes te vinden. Heel wat winkels pakken nu al uit met kortingen. Mediamarkt spreekt bijvoorbeeld van Pre-Black Friday deals. Op de site van de winkelketen kan je genieten van kortingen op onder meer smartphones, computerschermen en televisies. Je vindt zowel kortingen online als in de fysieke winkel. De actie loopt overigens af op 24 november. Die zal naar alle waarschijnlijkheid opgevolgd worden door de kortingen die gekoppeld worden aan Black Friday.

Ook wanneer je een bezoekje brengt aan een van de sites van Amazon wordt het meteen duidelijk dat Black Friday om de hoek loert. Wie in ons land een product wil kopen via Amazon, moet dat doen via bijvoorbeeld Amazon.nl of Amazon.fr. Op dit moment bestaat er nog geen Belgische site. Op de sites van de e-commercegigant vind je al kortingen tot 50 procent. Voorts organiseert Amazon zogeheten “Lightning deals”. Dat zijn kortingen die slechts enkele uren gelden.

Cyber Monday

Ook Bol.com wacht niet tot Black Friday om de prijzen van allerhande producten te verlagen. De site afficheert kortingen tot 70 procent naar aanleiding van Black Friday Week. Net zoals bij Amazon.nl geniet je van kortingen op uiteenlopende producten, gaande van games tot stofzuigers.

Als we een bezoekje brengen aan Coolblue.be wordt het meteen duidelijk dat ook die Nederlandse webwinkel de kortingstrein niet gemist heeft. Ook op Zalando kan je kortingen scoren naar aanleiding van “Cyber Week”.

Bij heel wat winkels gelden de kortingen van 19 tot en met 29 november. Dat betekent dat je nog tot maandag kan profiteren van de koopjes. Dat is geen toeval, want ook Cyber Monday is aan een opmars bezig.

Cyber Monday is eigenlijk een antwoord van de digitale winkels op Black Friday en vindt plaats op de eerste maandag na Thanksgiving. Op die dag pakken de digitale winkels nog maar eens uit met stevige kortingen. Vraag is natuurlijk hoe relevant Cyber Monday nog is, aangezien heel wat webwinkels nu al het mes zetten in de prijzen.

Wees op je hoede

Let wel op: niet alle aanbiedingen zijn even interessant. Sommige winkels pakken namelijk uit met valse kortingen. Ze verhogen bijvoorbeeld de prijs net voor de start van de koopjesperiode om dan op het moment zelf te kunnen uitpakken met “kortingen.”

De consumentenorganisatie Test Aankoop heeft daarom een tool gelanceerd die consumenten moet helpen om de beste deals te vinden. Dankzij “Rate My Deal” kan je nagaan of een korting echt interessant is. Op “Rate My Deal” zie je hoeveel een product nu kost, maar je ziet ook de prijs van de voorbije maanden. De goede deals zijn groen gekleurde, de slechte deals rood.

(am)

Meer
Lees meer...