Zomertijd: vanaf dit weekend opnieuw langer licht en minder slaap

Het uur wordt in de nacht van zaterdag 25 maart op zondag 26 maart een uur opgeschoven, dit om 2 uur. Dat betekent dat 2 uur eigenlijk 3 uur wordt. We zullen dus een uur minder slapen, maar het zal ’s avonds wel een uur langer licht blijven. De jaarlijkse overgang naar het zomeruur blijft een moeilijke discussie.

Een uur vroeger opstaan en dat tot eind oktober. Dat zit er aan te komen, want dit weekend schakelen we over naar het zomeruur. Wel blijven de dagen langer licht, en dat is een groot voordeel tijdens de zomerdagen.

Energiebesparing

In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het volgens de klok ’s morgens langer donker en blijft het ’s avonds langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn.

De gedachte achter zomertijd is dus dat we meer zouden kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Analisten wijzen er echter op dat de Europese overheden steeds met een grotere druk worden geconfronteerd om energie te besparen. Sinds de inval in Oekraïne heeft Rusland immers de gasleveringen aan Europa sterk teruggeschroefd, en dat is een extra reden om permanent voor het zomeruur te kiezen.

Bron: Gerardo Vieyra/NurPhoto via Getty Images

Geen eenduidigheid

In 2018 wou de Europese Commissie het verschil tussen het zomer- en winteruur al afschaffen. Volgens peilingen waren er wel heel wat Europeanen voor dit idee te vinden. Maar de lidstaten slaagden er niet in om overeen te komen welk uur van de twee ze zouden kiezen. Uiteindelijk werd besloten dat elk land zelf mag kiezen welke ‘klok’ ze afschaffen. In ons land moet de federale regering hierover nog een beslissing nemen.

Bron: CHRIS DELMAS/AFP via Getty Images

Maar voor welke tijd kunnen we dan beter kiezen? Winter- of zomertijd? Voor onze gezondheid lijkt die eerste optie beter. De wintertijd sluit meer aan op de tijdzone waarin wij ons bevinden. Daarnaast zou het, als we voor de zomertijd zouden gaan, ’s winters pas rond tien uur ’s ochtends licht worden. Wel zou er meer bespaard kunnen worden.

Meer
Lees meer...