Journalisten in Hongarije moeten toestemming vragen om te schrijven over de Europese politiek, Greta Thunberg en mensenrechtenorganisaties. Dat blijkt uit interne e-mails verkregen door POLITICO, een wekelijkse krant die bericht over de Europese politiek vanuit Brussel.
Redacteurs bij overheidsmedia moeten extra opletten wanneer ze over bepaalde thema’s schrijven. Er zijn onderwerpen waarbij er eerst een conceptversie verstuurd moet worden naar iemand hogerop. Wie dan beslist als er alsnog over bericht mag worden, is nog onduidelijk.
Het is zelfs zo erg dat wanneer men over Greta Thunberg wil berichten, ze eerst toestemming moeten vragen voor ze eraan beginnen. Wanneer iets wordt afgewezen wordt er gesproken over een artikel that fell in battle.
Persvrijheid
De persvrijheid in Hongarije staat al langer dan vandaag onder druk. Sinds premier Viktor Orbán met zijn partij Fidesz aan de macht kwam, is er al het een en ander veranderd in het medialandschap. De grootste mediabedrijven zijn in handen van een paar oligarchen en alle regionale dagbladen zijn opgekocht door zakenlieden met goede banden met Orbán.
In 2010 werd er een wet goedgekeurd die censuur praktisch goedkeurde en daar kwam vanuit Europa veel kritiek op. Hongarije maakt tenslotte deel uit van de Europese Unie. Regeringsgezinde media bereiken 59 procent van de mensen, terwijl de oppositie maar 21 procent kan bereiken. Vooral het tekort aan middelen speelt hierin mee.
Mediaraad
De wet stemde in met een overkoepelend orgaan om alle media zeer nabij te volgen, op zich geen fout idee. Hier in België hebben wij ook een mediawaakhond, de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM). Het verschil lag bij de verregaande bevoegdheden van de voorzitter, die ook benoemd wordt door de regering.
Zo kunnen er boetes opgelegd worden van ruim 700.000 euro als media aan “politiek onevenwichtige berichtgeving” doen. Dat brengt het voortbestaan van sommige media in het gedrang. De criteria waren nogal vaag en een hele reeks wetten zorgden er voor dat Orbán meer macht kreeg over de media. Er is ook sprake van een te grote mediaconcentratie.
Amnesty en HRW
Eind november 2019 waren er soortgelijke berichten over Amnesty International en Human Rights Watch (HRW). Toen kwam aan het licht dat MTVA, de openbare omroep gecontroleerd door de overheid, de werknemers opdroeg om niet te schrijven over Amnesty en HRW.