Als je zeker wil zijn van een job binnen twintig jaar, als miljoenen werkplekken verdwijnen door robots en AI, dan ben je best af met wiskunde en sociale vaardigheden. Dat zegt het WEF, in een rapport waar ook instaat dat in 2020 al vijf miljoen jobs plaats zullen geruimd hebben voor nanotech en robots.
Kan een robot jouw job doen? Of kan een algoritme je tekst die je moest schrijven binnenkort ook gewoon neerpennen? Dat is een vraag die miljoenen mensen zich beter eens zouden stellen: of ze komen het binnenkort op een bijzonder pijnlijke manier te weten. Want het antwoord voor vele miljoenen is simpel: ja een machine kan jouw werk overbodig maken.
Dat blijkt uit het nieuws rapport van het World Economic Forum: Future of Jobs. Die studie voorspelt dat tegen 2020 er 5 miljoen banen verloren zullen gaan door allerlei technologische innovatie. In ruil zullen er wel 2,1 miljoen nieuwe jobs bijkomen. Niet echt nieuws om vrolijk van te worden: het bewijs dat we inderdaad door de digitalisering naar een heel andere maatschappij gaan. Wetenschappers noemen dit al langer de vierde industriële revolutie: die van de digitalisering.
Lassers verdwijnen, architecten komen in de plaats
En geen verrassing ook: de nieuwe jobs zullen voor een groot deel daarmee te maken hebben: informatica, wiskunde, architectuur en design… Wat het meeste verdwijnt is ook duidelijk: arbeiders, lassers, machine-operatoren, timmermannen, mechaniekers, truckchauffeurs, machinisten, accountancy assistenten..
Opvallend is dat bij de stijgers dan weer financieel management staat, maar ook advocaten en rechters, of chirurgen en verpleegsters. En ook accountants en computer wizzards staan bij de klimmers.
Interessanter is dat de onderzoekers uiteindelijk twee belangrijke skills identificeren aks sleutelcomponenten voor succes in de toekomst: wiskunde en sociale vaardigheden. Het is op die twee assen dat de meeste jobs zullen toenemen, zo zeggen ze.
En ze zijn redelijk streng voor overheden en beleidsmakers, die snel zullen moeten gaan beseffen dat hun beroepsbevolking echt wel andere skills nodig heeft op korte termijn. “Zonder een snelle en gerichte actie vandaag, zal de overgang op korte termijn heel moeilijk en brutaal worden. We moeten een werkende bevolking bouwen die future-proof skills heeft”, zo zegt Klaus Schwab, Executive Chairman van het World Economic Forum.
Interessant is dus dat het niet alleen gaat om wiskunde of computers kunnen programmeren. David Deming van Harvard University stelt dat de zogenaamde soft skills zoals delen of onderhandelen ook cruciaal worden. De moderne werkplaats vereist dit soort rolpatronen en daarbij zijn social skills zoals empathie en samenwerking cruciaal. Een succesvolle combinatie van beide skills is dus de beste garantie op een goede job later.