Kraken in Gent wordt heus politiek thema: maar werkt de nieuwe krakerswet straks wel?

Roma in Gent hebben opnieuw een woning gekraakt: het leidde meteen tot een heleboel commotie. Want kraken is ondertussen een heus politiek thema geworden in de Oost-Vlaamse hoofdstad geworden. Oppositiepartij N-VA speelt het thema bijzonder gretig uit, de sp.a-burgemeester Daniël Termont (sp.a) zit in het defensief. Vraag is of de nieuwe wet, die kraken strafbaar maakt, kan helpen: critici wijzen erop dat de wet mank loopt.

Roma kraakten opnieuw een woning in Gent, om na een dag commotie dan uiteindelijk terug hun biezen te pakken. Het ging om een huis dat te koop staat. Ze waren met een groepje van minstens zeven.

Eigenares Leen V. was ten einde raad. Het huis was tot augustus bewoond door drie studenten, waaronder de zoon van de eigenaar. Die wilde nu verkopen, stuurde maandag een kuisploeg en die trof de krakers aan: vijf volwassenen en twee kinderen.

Die wilden niet vrijwillig vertrekken en konden ook niet gedwongen worden. Volgens de eigenaars “kenden ze de huidige wet heel goed.”

Via Facebook reageerden ze op de situatie: “We kunnen niks doen. Wij zijn moeten vertrekken en zij zitten daar nog. We mogen zelfs niet meer binnengaan, want we zouden hun privacy kunnen schenden”. Ze gooide meteen ook een foto van de Roma online: “De nieuwe GRATIS huurder van onze woning in Gent. En leuk dat ze het vinden! Duimpjes omhoog! We kunnen hen toch niets maken.”

“Het huis was misschien niet bewoond, maar er stonden wel nog heel veel meubels. Die krakers gebruikten alles van ons om koffie te maken, om te koken, om zich te verwarmen … We dragen al jaren zorg voor dat huis en dan kunnen we er helemaal niets aan doen als iemand binnendringt. Alleen al het idee dat ze zomaar hun gang kunnen gaan met ons eigendom is heel frustrerend. We voelden ons enorm in de steek gelaten”, zegt ze in Het Laatste Nieuws.

Weer dreiging tot geweld

Het verhaal ging als een lopend vuurtje rond, en leidde tot felle reacties. Kraken is in Gent een heel gevoelig thema geworden, met veel boze burgers. Op sociale media kwam al snel de oproep om opnieuw tot geweld over te gaan. Bij een vorig incident met krakers kwam een harde kern van vermoedelijk AA Gent-supporters uiteindelijk het kraakpand binnengestormd om met geweld de woning te ‘bevrijden’. De eigenaars waren met een emotioneel verhaal in de media gekomen, maar dat bleek achteraf te rammelen aan alle kanten. Alleen was het kwaad ondertussen geschied, en de zaak volledig geëscaleerd.

De N-VA sprong gisteren meteen op de zaak: “Welkom in het Gent van Termont”, tweette lokaal kopstuk Peter Dedecker. Eerder had hij de raid van de hooligans op de krakers omschreven als “onaanvaardbaar, maar te begrijpen”. Dat leidde tot felle tegenreacties, waarbij Dedecker serieus in het defensief ging.

Nobels

Winst voor De Clercq

Bij de sp.a leidt de situatie met de krakers tot frustratie. Want de Roma zijn een sociaal kwetsbare groep, maar tegelijk krijgen ze nauwelijks tot geen sympathie van de lokale bevolking. Burgemeester Daniël Termont (sp.a) gaf gisteren cijfers vrij: “Momenteel zijn in Gent 58 panden effectief bezet, waarvan 11 van de sociale woningmaatschappij WoninGent. In april dit jaar waren 78 panden gekraakt, in december 2016 nog 159.” Maar daarmee belooft Termont niet dat het cijfer zo laag blijft, want “het fluctueert”. De aanvallen van de oppositie frustreren: “Men moet stoppen met Gent af te schilderen als een paradijs voor krakers.”

Opvallend ook: coalitiepartner Open Vld zet zich fel af tegen het kraken. In de Kamer diende Egbert Lachaert (Open Vld) mee een nieuwe krakerswet in, die kraken strafbaar maakt. Sp.a-voorzitter John Crombez viel daarover al de Gentse eerste schepen en boegbeeld Mathias De Clercq (Open Vld) aan, omdat die zich “niet loyaal” zou opgesteld hebben. Maar bij de sp.a in Gent zit tegelijk niemand erop te wachten om van kraken een verkiezingsthema te maken: daarmee kan je niet winnen, beseffen ze ook. Want de uitval van Crombez trekt het thema weer naar sp.a, en dat willen ze nu ook weer niet.

Werkt nieuwe krakerswet?

Vanaf donderdag wordt de nieuwe krakerswet van kracht. Maar vraag is of dat veel zal oplossen. “Eigenaars kunnen dan een klacht indienen bij de politie. Die gaat dan binnen in een bezet pand om alle bewoners te identificeren. Blijkt het om een daarvoor bewoond pand te zijn, dan worden de krakers gearresteerd en hebben ze zich schuldig gemaakt aan ‘huisvredebreuk’. Was het wel een onbewoond pand, dan geeft de politie de krakers een paar uur tijd om te vertrekken. Blijven ze toch, dan kan de procureur na verhoor een bevel tot uitzetting geven. Na 8 dagen moeten ze dan weg zijn, tenzij ze beroep aantekenen bij de vrederechter.”

Cruciale vraag is dus of het om een ‘bewoond’ pand gaat, wat niet altijd makkelijk is om vast te stellen. En voor alle duidelijkheid: de woning die gisteren gekraakt werd, was niet meer bewoond. Dus daar zou de nieuwe wet niets aan kunnen gedaan hebben. Bij de sp.a vindt men nu al dat de wet langs alle kanten rammelt, en geen oplossing zal zijn.

Meer
Lees meer...