Neemt België de stap om de teelt van cannabis legaal te maken? Een paar Limburgse ondernemers hebben alvast plannen om zo’n plantage te gaan bouwen, met productie voor de Duitse markt. De legale teelt en verkoop is in de VS een enorme business geworden, in Europa laten al zestien landen de verkoop van medicinale cannabis via apotheken toe.
Medicinale cannabis is in opmars. Steeds meer kankerpatiënten gebruiken het om bij chemo misselijkheid te bekampen. Maar ook mensen met chronische pijn zien er een enorm goed hulpmiddel in. Om maar te zeggen: er is een grote markt voor dit product en in 16 Europese landen is het dan ook in apotheken te verkrijgen. Die trend lijkt moeilijk te stoppen, zeker omdat de medicinale positieve effecten wel degelijk aangetoond zijn.
In België ligt dat nog steeds moeilijk: cannabis wordt gezien als een drug, en is dus wettelijk verboden. Bovendien scheurde de paars-groene regering z’n broek aan het dossier: ze wilden net als Nederland de drug legaliseren, maar dat eindigde met een sisser, waarbij de toenmalige oppositie van CD&V en N-VA moord en brand schreeuwden. Vandaag is grootste regeringspartij N-VA nog steeds erg tegen zo’n legalisatie: de ‘war on drugs’ in Antwerpen is net één van de paradepaardjes van N-VA-voorzitter Bart De Wever.
Dat maakte het in het debat over medicinale cannabis niet makkelijk voor minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). De boodschap dat zij cannabis wil ‘legaliseren’ kan ze missen als kiespijn. Dus voorlopig werd enkel één mondspray met cannabis erkend als medicijn.
5 ton per jaar
Maar Limburgse ondernemers van Rendocan zien een opportuniteit. Zij willen de eerste legale wietplantage in Kinrooi. Dat schrijft De Tijd. Naast een grote kwekerij komt er ook een onderzoekscentrum voor medicinale cannabis. De twee stichters, Joris Vanvinckenroye en Steven Peters, zoeken zo’n 20 miljoen euro om hun plantage op te zetten. Ze willen 5 ton cannabis per jaar gaan kweken, die naar de Duitse markt zou gaan. De operatie zou er komen in samenwerking met de Universiteit Hasselt, die 15 hectare grond ter beschikking heeft.
Een hippie-operatie is het dus zeker niet: de ondernemers beschouwen zichzelf als een ‘normaal’ farmabedrijf. Ze willen zelf nieuwe zaden voor de medicinale cannabis ontwikkelen. Daarvoor moeten ze nu de toestemming krijgen van Maggie De Block (Open Vld). Als dat lukt, is er meteen een belangrijke stap gezet.
Opvallend is dat de beide stichters schermen met 100 nieuwe jobs, meteen toch een belangrijk argument om de nieuwe sector toe te laten. Het kweken van cannabis is erg arbeidsintensief. De voorloper in deze sector is Canada: daar zijn meer dan 80 bedrijven in die sector actief, en wordt er jaarlijks voor 2,6 miljard euro geproduceerd.
Dat gaat hand in hand met een golf van legalisering van medicinale en zelfs recreatieve cannabis in de VS. Verschillende staten, Colorado op kop, hebben de legale verkoop van cannabis goedgekeurd. En sinds 1 januari is in California het recreatief gebruik van cannabis toegestaan. Net als in Nevada (met Las Vegas) is de softdrug nu gelegaliseerd, inclusief de teelt. Medicinaal gebruik van cannabis is ondertussen al in 29 van de 50 Amerikaanse staten mogelijk. In juli van dit jaar volgt Canada, dat de softdrug in het hele land zal toelaten voor recreatief gebruik. En donderdag kondigde Australië aan de export van medicinale cannabis toe te staan.