Wie al plannen had gemaakt om volgend jaar misschien eens naar Israël te gaan voor het Eurovisiesongfestival, kan die plannen beter nog even opbergen. Het is niet zeker op het Songfestival er volgend jaar effectief zal doorgaan, ondanks de overwinning van Netta Barzilia. Er zouden een aantal landen gedreigd hebben met een boycot en daarover wordt nu overlegd.
The Times of Israel is één van de Israëlische media die melden dat het Eurovisiesongfestival er volgend misschien toch niet georganiseerd zal worden, omdat enkele deelnemende landen dreigen met een boycot. De European Broadcasting Union (EBU) zou al enkele geheimen ontmoetingen met de Israëlische publieke omroep Kan hebben gehad om de situatie te bespreken.
Dan toch niet Jeruzalem
Onmiddellijk na haar overwinning zei Toy-zangeres Netta Barzilai “tot volgend jaar in Jeruzalem”, waarna ook de Israëlische eerste Minister Benjamin Netanyahu en andere politici aangaven dat het Eurovisiesongfestival in de hoofdstad plaats zou vinden. Jeruzalem is natuurlijk niet de enige stad in Israël
waar het Songfestival zou kunnen plaatsvinden.
Maar onafhankelijk van de locatie, kwam er toch kritiek uit de ultra-orthodoxe partij UTJ die aan de minister van cultuur vroeg om het event de sabbat, de wekelijkse rustdag in het jodendom die van vrijdagavond tot zaterdagavond duurt, niet te laten kruisen. Een moeilijke opdracht, want het event vindt altijd plaats om zaterdagavond. Op vrijdagavond is er de jury show en op zaterdagnamiddag de laatste repetities en die vallen dus binnen de sabbat.
25.000 handtekeningen
Het is voornamelijk om politieke redenen dat landen zoals IJsland, Ierland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk dreigen met een boycot. Met de recente confrontatie tussen het Israëlische leger en de Palestijnen in Gaza en de slachtoffers die daarbij zijn gevallen, komt bij velen de vraag naar boven of Israël wel een geschikt gastland zou zijn.
Volgens The Times of Israel zouden in IJsland al 25.000 mensen een petitie ondertekend hebben om de wedstrijd ergens anders te laten plaatsvinden. Desondanks heeft de nationale omroep gezegd dat ze wel gaan deelnemen. Ook de burgemeester van Dublin zei in een interview dat hij een boycot zal steunen.
De linkse partij van Zweden, de Liberal Democrats uit het Verenigd Koninkrijk en enkele leden van de Labour Party hebben hun land opgeroepen om het Songfestival te boycotten als het in Israël gehouden wordt. Allemaal doen ze dat om één reden: “het misbruik van de mensenrechten van de Israëli tegenover de Palestijnen”.
Members of the We Support Jeremy Corbyn Facebook group discuss last night's #Eurovision win for Israel and next year's show in Jerusalem. To boycott or not to boycott? That is the question. pic.twitter.com/z5e0zyPt9w
— Dave Rich (@daverich1) 13 mei 2018
Boek nog geen reis
Er is een overleg bezig tussen EBU en Kan en er is dus nog niks beslist. Maar op de officiële sociale media van het Eurovisiesongfestival wordt wel opgeroepen om nog geen reis te boeken en dat we moeten wachten op officiële bekendmakingen over de locatie.
Het is niet de eerste keer dat Israël het Songfestival wint, maar dat het het jaar nadien toch in een ander land plaatsvindt. Zowel in 1978 als in 1979 won Israël het Songfestival, maar om financiële redenen wilden ze de wedstrijd geen twee jaar na elkaar organiseren, dus in 1980 vond het plaats in Den Haag in Nederland. In 1979 en in 1999 vond het Eurovisiesongfestival wel plaats in Jeruzalem.
Are you already looking forward to next year’s #Eurovision? Us too! But don’t go booking your flights just yet, for official updates on where and when it’ll take place, keep an eye out for announcements on our official channels.
— Eurovision (@Eurovision) 22 mei 2018
?: Thomas Hanses pic.twitter.com/O2sp3WOXvJ