Heel wat reisspecialisten, -websites en -boeken raden aan om minstens één keer in je leven naar Reykjavik te gaan in IJsland. Maar waarom zou je dat doen? En wat valt daar eigenlijk te beleven? We geven je al één ding mee: je kan heel veel doen in dit pareltje van het noorden.
Iedereen moet minstens één keer in zijn leven naar Reykjavik in IJsland. De stad staat waarschijnlijk ook al op jouw bucketlist, maar wat houdt je eigenlijk tegen om te gaan? De prijs wellicht niet, want wij hebben eens naar vliegtickets gezocht en, als je flexibel bent, kan je al naar Reykjavik vliegen voor 62 euro. Een ticket terug vind je ook al voor 69 euro.
Wanneer en hoe lang ga je naar Reykjavik?
Dé reden om naar Reykjavik te gaan, is voor velen het noorderlicht. Als je meer kans wil hebben om deze mooie en kleurrijke lichten te zien, moet je tussen oktober en maart naar IJsland. Ook in september en april maak je kans om het noorderlicht waar te nemen. Eens je daar bent, moet je ook niet een hele dag naar de lucht kijken. Aurora Beoralis (=een fancy woord voor noorderlicht) zie je meestal tussen 21.00 uur en 01.00 uur.
Als lichtjes je niet veel interesseren en je gewoon goedkoper wil vliegen naar Reykjavik, moet je in september of oktober naar deze prachtige stad gaan. Let wel op dat de temperaturen dan al beginnen te zakken in de regio. Het wordt daar dan maximum 9 graden, wat wel frisjes is maar ook niet waanzinnig koud.
Wil je toch beter weer in Reykjavik? Dan moet je mikken op de maanden juli en augustus. Het is daar dan wel heel druk, maar dan kan het kwik wel stijgen tot 13 graden. We zeiden beter weer … tropisch weer moet je zeker niet verwachten daar in het noorden. Maar een unieke ervaring, zal je zeker hebben hoor!
Als je graag tours wil doen en de natuur (zoals gletsjers en vulkanen) in de buurt wil bezichtigen, raden we aan om minstens 5 dagen te blijven in de stad. Tenminste, als je enkel Reykjavik en omliggende regio’s wil bezoeken.
Hoeveel geld voorzien voor Reykjavik?
Eerst en vooral moet je rekening houden met de munteenheid in IJsland. Daar rekenen ze niet in euro, maar in IJslandse krona. En 1 euro is ongeveer 122,05 IJslandse krona.
IJsland is niet meteen één van de goedkoopste landen. Volgens calculatiewebsites die gespecialiseerd zijn in reizen, zou je zo’n 212 euro per dag uitgeven als je een gemiddelde reisstijl hebt (dus als je niet te veel uitgeeft, maar ook niet gierig bent). Let wel op, het gaat hier echt om een totaalprijs, dus ook om je eten, hotel, water en vervoer.
Volgens de website zouden we vooral veel geld uitgeven aan een hotel. Blijkbaar zou één overnachting in een hotel gemiddeld 112 euro kosten. Maar goedkoper bestaat zeker! We doen zelf even een test en gaan op zoek naar een goedkope overnachting op Booking.com. En wat vinden we? Een slaapplaats voor 25 euro, maar dan slaap je wel in een slaapzaal. Als je toch liever alleen slaapt of met onze vriend(in) of partner, betaal je minstens 75 euro. Dat is toch al iets minder dan 112 euro éh!
Plonzen in een geothermisch zwembad: Blue Lagoon
Als je naar Reykjavik gaat, moet je zeker gaan zwemmen in Blue Lagoon. Het is een natuurlijk zwembad dat eigenlijk deels door de mens is aangemaakt. Het water is lekker warm omdat het zich in een vulkanische zone bevindt. De Lagoon is ook liefst 200 meter diep en heeft zijn helderblauw water te danken aan blauwe algen. Lekker relaxen in een kuuroord heb je toch verdiend?
Opvallende kerken en bergen
Het leukste, maar tegelijk ook het interessantste, dat je kan doen in de stad is gewoon rondlopen en verdwalen in de straten. Overal ga je kleurrijke gebouwen zien en mooie architectuur.
Het meest indrukwekkende is zonder twijfel de berg die je kan zien vanuit de hoofdstad van IJsland (=Reykjavik als je het nog niet doorhebt). De berg Esja, oftewel Esjan, zou volgens de inwoners van Reykjavik elke dag een beetje veranderen van kleur. Afhankelijk van het weer en de seizoenen kunnen bomen en planten een andere kleur hebben. En dat kan je zien vanuit de stad maar ook van dichtbij. Zo kan je bijvoorbeeld een wandeling maken op de berg en de natuur een kans geven. Maar no worries, als je wandelen niet zo leuk vindt en gewoon je Instagram wil opfleuren, dan kan je van ver ook prachtige foto’s trekken van Esja hoor.
In het centrum van de stad vind je een torenhoge kerk van 74,5 meter. De Hallgrímskirkja, oftewel de kerk van Hallgrímur, is ook het hoogste kerkgebouw van IJsland, dus zeker een bezoekje waard.
Van al dat wandelen, krijg je waarschijnlijk wel een beetje dorst. Al goed zijn er genoeg cafés waar je even kan pauzeren om eentje (of twee, of drie, … ) te drinken.
Ja … Echt waar … In Reykjavik kan je goed feesten!
Het is haast niet te geloven, maar ’t is wel echt zo: in Reykjavik kan je goed uitgaan. Of je nu houdt van cafés, livemuziek of undergroundfeestjes … Het nachtleven in deze stad heeft heel wat te bieden. Keuze genoeg!
IJslandse muziek is eigenlijk ook echt de moeite. ’t Is niet voor niets de thuisbasis van wereldberoemde artiesten zoals Björk, Sigur Ros en Of Monsters and Men. Nu we het toch over muziek hebben, kunnen we ook meteen vertellen dat je een bezoekje moet brengen aan The Harpa, een gigantisch concert- en congrescentrum. Harpa betekent eigenlijk (drie keer raden … ) harp! Maar tegelijk is het ook een symbool van hoop. Mooi hé!
Waar moet je rekening mee houden?
- IJsland is al tien jaar het veiligste land ter wereld.
- Op de bus van de luchthaven naar de stad moet je rechts zitten, dan zie je heel mooie dingen onderweg.
- Sommige IJslanders geloven in mythische verhalen. Lach ze niet uit.
- Het water ruikt vreemd, maar je kan het wel opdrinken.
- IJsland is niet goedkoop.
- Je kan niet overal alcohol kopen in IJsland, dus ook niet in supermarkten. Enkel in winkels met de naam Vínbúðin kan je terecht voor alcoholische dranken.
- Onder twintigjarige leeftijd mag je helemaal geen alcohol kopen.
- Als je wil genieten in geothermische zwembaden, moet je eerst naakt douchen.
- Je gaat niet willen vertrekken!