Hoewel de Middellandse Zee maar 1% van het water op aarde bevat, herbergt ze volgens de laatste berekeningen 7% van de microplastics die wereldwijd in de oceanen ronddrijven. 320 miljoen vakantiegangers die jaarlijks naar het zuiden trekken zijn naar schatting verantwoordelijk voor een verdikking van de plastic soep met 40%.
In een rapport van het Wereldnatuurfonds staat dat de concentratie slecht of niet-afbreekbare kunststofdeeltjes in de Middellandse Zee bijna vier keer zo groot als in de drijvende vuilnisbelt in het noorden van de Stille Oceaan. Er werden 1,25 miljoen stukjes per vierkante kilometer geteld. Het afval dat op de Mediterraanse stranden aanspoelt, bestaat voor 95% uit kunststof.
De Middellandse Zee, vrijwel geheel omgeven door dichtbevolkte oevers, is dan ook een gigantische vergaarbak geworden plastic. Turkije en Spanje zijn de grootste boosdoeners, maar ook Italië, Egypte en Frankrijk doen daaraan mee.
Hallucinant
De hoeveelheid plastic die degelijks in de Middellandse Zee wordt gedumpt is hallucinant. Turkije kiepert elke dag 144.000 kilo plastic per dag in zee. Spanje 126.000 kilo. Italië 90.000 kilo. Frankrijk 66.000 kilo. Egypte 77.000 kilo. Op een gewone dag dus.
De 320 miljoen vakantiegangers die jaarlijks naar de Middellandse Zee afzakken zijn naar schatting verantwoordelijk voor een verdikking van de plastic soep met 40%. Tientallen soorten vissen, zeevogels, schildpadden en dolfijnen dreigen erin te stikken.
Grootste beerput ter wereld
Zelfs zonder al dat plastic is de Middellandse Zee een van de meest vervuilde waterbekkens ter wereld. Vakantiegangers gaan dit niet leuk vinden, maar zwemmen in de Middellandse Zee is de facto zwemmen in de grootste beerput ter wereld.
Meer dan 40% van de kustgemeenten – vooral dan langs de Afrikaanse kant – heeft geen behandeling voor rioolwater. 80% van het afvalwater belandt nog steeds ongezuiverd in de Middellandse zee.
Ook industriële activiteiten zijn een grote bron van vervuiling, vooral in de (petro-)chemische en metaalindustrie. Zo lozen 60 raffinaderijen bijna 20.000 ton olie per jaar in zee. En als gevolg van gebruikte chemicaliën in de industriële landbouw belanden er pesticiden, nitraten en fosfaten in het water.
Daarnaast lijdt de Middellandse zee onder de druk van intens vrachtverkeer. Op elk ogenblik bevinden er zich naar schatting tweeduizend vrachtschepen van meer dan 100 ton op de Middellandse Zee.