Een bijzonder pijnlijke affaire bezoedelt de erfenis van Theo Francken (N-VA), voormalig staatssecretaris van Asiel en Migratie. Want diens humanitaire politiek, waarbij een heel pak christelijke gezinnen uit Syrië toegang kregen tot België, blijkt via een vertrouwenspersoon van Francken, N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam, corrupt geweest. Kucam liet de gezinnen fors betalen. Hij zit nu in de cel. Francken zelf voelt zich “totaal misbruikt”.
Het Mechelse N-VA-raadslid Melikan Kucam zit in de cel omdat hij Syrische en Irakese christenen tienduizenden euro’s smeergeld heeft laten betalen, om ze vervolgens op een lijst te krijgen voor humanitaire visa. Kucam kon dat regelen omdat hij een vertrouwenspersoon was van de toenmalige N-VA-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. Kucam was in zijn gemeenschap iemand met erg veel aanzien, hij is voorzitter van het Vlaams-Assyrisch Huis. Uiteraard had hij als N-VA-gemeenteraadslid ook banden met Francken, die hem dus regelmatig consulteerde en hem mee de lijsten liet opstellen van wie humanitair asiel kreeg.
Maar Kucam misbruikte die rol compleet. Het gerechtelijk onderzoek is niet mals: het gaat om mensensmokkel, afpersing, passieve omkoping en een criminele bende vormen. Hij eiste meer dan 10.000 euro voor een dergelijk humanitair visa: forse sommen, maar een peulschil in de wereld van de mensensmokkelaars om landen als Syrië en Irak uit te raken.
Dergelijke humanitaire visa waren voor Francken een paradepaardje: hij toonde z’n menselijke kant en redde zo bedreigde christelijke gemeenschappen, door soms tot 250 mensen in één keer te laten overkomen. Maar uiteraard ligt de kost van dergelijke documenten op 180 euro voor de ambassade, en nog 350 euro voor de Dienst Vreemdelingenzaken. De reis moeten ze ook zelf betalen. Maar al wat extra betaald werd, verdween in de zakken van Kucam en co.
Een “monster” binnen de N-VA
De VRT bracht gisteren een reportage over de zaak, in hun duidingsmagazine Pano. Daar komt Kucam uit als de spilfiguur van het misbruik: een heel pak betrokkenen wijst hem aan als de baas van de malafide bende. Voor de N-VA is de hele affaire bijzonder kwalijk: zij vertrouwen hun partijlid en lieten zich helemaal inpakken. Francken zelf reageert geschokt: “Ik ben ontdaan, na wat ik gezien heb”. Volgens de VRT-reportage ontving hij wel geruchten over misbruiken, en raadde hij de betrokkenen aan naar de politie te stappen.
Bij de N-VA is de schade groot. Zij lijken op z’n minst compleet om de tuin geleid door “een monster”, zoals de partij haar eigen gemeenteraadslid noemt. “Als dit de waarheid blijkt, voel ik mij als mens verraden”, zo stelde Zuhal Demir (N-VA).
Bij de oppositie reageren ze scherp. “Dankzij een connectie op het kabinet, kon een bevriende N-VA’er bepalen wie een humanitair visum krijgt en wie niet. Francken wist van geruchten over de carousel, maar zette geen stappen. Al sinds 2015 vragen wij met Groen duidelijke criteria en een procedure voor humanitaire visa, maar die vraag werd genegeerd”, zo stelt Groen-kamerlid Wouter De Vriendt.
Kucam zelf pakte graag uit met z’n banden met de N-VA-top. Zo was Francken meermaals aanwezig op vieringen van de Assyriërs. Maar volgens het Antwerps parket zijn de voormalige staatssecretaris en zijn kabinet niet betrokken en geen voorwerp van het onderzoek.
Dus #Pano:
— Wouter De Vriendt (@WouterDeVriendt) January 15, 2019
– Dankzij een connectie op het kabinet, kon bevriende N-VA'er bepalen wie een humanitair visum krijgt en wie niet
– Francken wist van geruchten over de carroussel, maar zette geen stappen
– Vraag @groen sinds 2015 voor duidelijke criteria en procedure wordt genegeerd
Als dit de waarheid blijkt voel ik me als mens verraden. Pas daarna als politica. Niemand heeft mensen nodig die zich hier schuldig aan maken. #Pano
— Zuhal Demir (@Zu_Demir) January 15, 2019