Gökmen Tanis, de hoofdverdachte van de aanslag in Utrecht die gisterenavond werd opgepakt, zou tot twee weken geleden nog in hechtenis gezeten hebben. Hij zou zes weken hebben vastgezeten tot hij kort voor hij moest voorkomen voor drie verschillende zaken, na aanvechten van zijn advocaat, zou zijn vrijgelaten.
Gökmen Tanis, de hoofdverdachte van de aanslag gisteren in Utrecht waarbij drie mensen om het leven kwamen, is geen onbekende voor de politie. Al in 2012 kwam hij voor een eerste keer in aanraking met het gerecht. Sindsdien was hij in niet minder dan negen zaken een verdachte. Maar de 37-jarige man, die gisterenavond na een lange klopjacht kon worden opgepakt door de politie, zou zelfs tot enkele weken geleden nog in hechtenis hebben gezeten, dat melden bronnen aan de Nederlandse publieke omroep NOS.
Verkrachting
Zo’n twee weken geleden moest de man voor drie zaken voorkomen: voor fietsendiefstal, een inbraak in een fietsenwinkel en een tussentijdse zitting in een verkrachtingszaak. Het slachtoffer van die verkrachtingszaak meldt nu dat Tanis een aantal dagen voordat hij moest voorkomen nog vastzat. Hij had bepaalde voorwaarden geschonden, waardoor hij weer was opgepakt door de politie. Hij zou zo zes weken hebben vastgezeten, tot zijn advocaat zijn aanhouding aanvocht en hij weer werd vrijgelaten.
In 2012 kreeg de man voor het eerst met de politie te maken na een inbraak in een vrachtwagen. Ook in de jaren die daarop volgden, kwam hij geregeld in aanraking met politie en gerecht. Hij werd, onder andere, verdacht van poging tot doodslag, een winkeldiefstal in Utrecht, het bedreigen van een agent, rijden onder invloed, verkrachting en vorig jaar nog van diefstal en inbraak in een fietsenwinkel.
GeenStijl
In Nederland doken gisterenavond ook beelden op van de man in een GeenStijl-reportage uit 2011. Daarop is te zien hoe hij, samen met een andere man, opmerkingen geeft over de kledingstijl van verslaggeefster Chantal Hanse. Volgens de twee mannen ging die veel te schaars gekleed.
De verdachte van betrokkenheid bij de mogelijke aanslag aan het #24oktoberplein is aangehouden tijdens een inval aan de Oudenoord in Utrecht. Het gaat om de man van wie eerder door de politie gegevens en beelden zijn verspreid.
— Politie Utrecht (@PolitieUtrecht) 18 maart 2019
Motief
Over de motieven van de man is nog altijd bitter weinig geweten. De NCTV heeft nooit uitgesloten dat er een terroristisch motief aan de grondslag zou kunnen liggen, maar volgens de Nederlandse terreurexperte Beatrice de Graaf zou het gaan om “een mix van motieven”.
“Een daarvan is zeker het jihadistische motief”, stelt ze in De Wereld Vandaag. “Er zijn toch wel indicaties, bewijzen gevonden dat hij echt vanuit een jihadistisch motief heeft gehandeld, vanuit een vorm van wraak.” Maar de politie sluit voorlopig niets uit. Aan NOS zei een woordvoerder van de politie nog dat het motief zich ook “in de relationele sfeer” zou kunnen bevinden.
Naast Gökmen Tanis werden nog twee verdachten opgepakt. Wat hun rol was bij de aanslag is voorlopig nog onduidelijk.
In (sociale) mediaberichten zie we informatie over mogelijke andere motieven rond het incident vanmorgen aan het #24oktoberplein in #Utrecht. Daarover kunnen we alleen zeggen dat we op dit moment nog niets uitsluiten.
— Politie Utrecht (@PolitieUtrecht) 18 maart 2019