Op deze 10 manieren beïnvloedt cocaïne je lichaam en je leven

In België is het drugsgebruik nog steeds zeer hoog. Volgens Global Drug Survey is cocaïne ook nergens zo goedkoop als in ons land. Daardoor gaat het enorm veel over (nu ja, onder) de toonbank. Maar cocaïne kan enorm veel schade aanrichten aan je lichaam, van je neus tot je seksuele uithoudingsvermogen. Je denkt best twee keer na wanneer je het krijgt aangeboden.

1. Cocaïne geeft je een energieboost, maar daarna voel je je vreselijk

De drug zorgt ervoor dat je energieker en alerter wordt. Gebruikers krijgen het idee dat hun zintuigen scherpen worden. Ook voel je je euforisch en zelfzeker … tot de cocaïne uitwerkt. Dan krijg je een terugslag en voel je je ellendig. Drink liever een koffie als je wat energie kan gebruiken. Het is nog altijd niet gezond, maar wel tien keer beter dan cocaïne. 

2. Je wordt er dommer van

Het brein van cocaïnegebruikers gaat dubbel zo snel achteruit als dat van niet-gebruikers. De drug tast de grijze cellen aan. Die zijn verantwoordelijk voor het geheugen, het maken van beslissingen en helpen je informatie te verwerken en je aandachtig te houden. Je kan dus eigenlijk zeggen dat je door cocaïne enorm snel dement wordt.

3. Cocaïnegebruik leidt tot depressie

Je hebt het waarschijnlijk wel al in films of politieseries gezien. Cocaïnegebruikers voelen zich ellendig als ze niet high zijn. De drug doet het VMAT2-niveau dalen. Dat zijn de proteïnes die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van dopamine (waar we blij van worden, zie punt 5). Een tekort aan VMAT2 leidt tot lusteloosheid en laat je uiteindelijk in een depressie wegzakken. 

4. Je vermagert ervan (maar niet op de goeie manier)

Dat cocaïne je gewicht doet verliezen is niet echt een goede reden om eraan te beginnen. Langdurige cocaïneverslaafden zien er vaak uit als wandelende skeletten. Erg goed voor je metabolisme is het dus niet…

Thinkstock

5. Het stimuleert het deel in je hersenen dat verantwoordelijk is voor verslavend gedrag.

Cocaïne is zo ongelooflijk verslavend omdat het inwerkt op het dopaminesysteem. Dopamine is een stof in de hersenen die verantwoordelijk is voor elk verslavend gedrag. De stof wordt geactiveerd wanneer men iets doet waarvan je gelukkig wordt. Het zorgt voor het gevoel van beloning en motivering. Dopamine zelf is dus niet slecht, want het geeft je ook zin in seks en het helpt je om de juiste beslissingen te nemen. Door cocaïnegebruik raakt het dopaminesysteem echter ontregeld waardoor gebruikers alleen nog maar gelukkig worden door een nieuw shot. Een leven waarin je niet meer gelukkig wordt van seks, stel je dat maar eens voor!

Cocaïne is zo verslavend dat je er al naar hunkert wanneer je iemand anders het ziet gebruiken. Bij regelmatige gebruikers is het zelfs zo erg dat een foto of een filmpje al genoeg is om ernaar te verlangen.

6. Op korte termijn zorgt het voor goede seks. Op lange termijn daarentegen…

Cocaïne wekt lustgevoelens op en laten mannen langer presteren in bed. Dat klinkt goed, zou je denken. Maar op lange termijn leidt het tot een enorme daling van het libido en zelfs tot impotentie. Als je straks dus ook nog wil genieten van je seksleven, blijf je er nu beter af. 

7. Het ruïneert je neus

Cocaïne wordt opgesnoven en komt daardoor direct in contact met je neus. De drug is zeer giftig voor de slijmvliezen en kan daarbinnen dus grote schade aanrichten. De drug doet de bloedvaten in je neus krimpen en later weer opengaan. Dit kan voor bloedverlies zorgen in je tussenschot en er gaten achterlaten. In het ergste geval kan de neusbrug instorten.

Thinkstock

8. Het kan tot drie maand lang in je lichaam blijven zitten

Cocaïne kan tot 48 uur lang opgespoord worden in je urine. Dit soort testen worden vaak gebruikt in het verkeer. In je haar blijft het 90 dagen zitten. Onderzoekers hebben maar 2,5 centimeter van je haar nodig om te ontdekken of je cocaïne gebruikt hebt. En ja, wij hebben nu ook het beeld voor ons waarop Britney Spears haar hoofd kaal scheert.

9.  Het blokkeert de bloedtoevoer naar het hart

Cocaïne doet de hartslag en bloeddruk verhogen. Maar tegelijkertijd vernauwen de slagaders die bloed naar het hart voeren. Een restrictie van de bloedstroom veroorzaakt vaatziekten, pijn in de borst en kan zelfs leiden tot hartaanvallen en beroertes. De kans op een hartaanval is 24 keer groter bij iemand die minder dan een uur geleden cocaïne heeft gebruikt dan bij niet-gebruikers. Ter vergelijking: roken geeft je 2 tot 5 keer meer kans (waarmee we niet willen zeggen dat je dan maar verslaafd moet raken aan sigaretten).

10. En nog een heleboel andere dingen… 

Cocaïne heeft te veel gevolgen om op te noemen. Je lever lijdt eronder, zeker wanneer je cocaïne en alcohol mixt (wat meestal het geval is). Dan heb je 18 keer meer kans om zomaar dood te vallen. Veel gebruikers ervaren ook onaangename gevoelens onder hun huid, de zogenaamde ‘cocaine bugs‘. Hierdoor krabben verslaafden tot bloedens toe aan hun huid.

Cocaïne bezorgt je koorts en doet je overmatig zweten. Je krijgt er hallucinaties van en je wordt paranoïde of zelfs agressief. Om nog maar te zwijgen over het effect dat cocaïnegebruik heeft op de relaties met je vrienden en familie. Afblijven van die handel dus!

Shutterstock
Bron: Business Insider, Express, Daily Mail
Meer
Lees meer...