“Aan de dame die Steve Stevaerts beslissing op haar geweten heeft”: VUB-docent choqueert met Facebook-post

De Vrije Universiteit Brussel heeft zich gedistantieerd van de commentaar van een van zijn docenten op zijn privé Facebook-account. Docent Willem Elias richtte zich tot de vrouw die overleden Steve Stevaert heeft aangeklaagd voor verkrachting. “Aan de dame die deze beslissing op haar geweten heeft”, begint hij. “Voor een verkrachting ga je onmiddellijk bij de politie, desnoods de dag nadien. Niet drie jaar later.” De universiteit reageert via Twitter dat “wat een VUB-prof zegt zijn mening is en het geen officieel VUB-standpunt omvat.” 

Willem Elias, een docent aan de VUB, heeft kwaad bloed gezet met een bericht dat hij deelde via zijn Facebook-account.

De man wilde graag zijn emoties kwijt over het overlijden van minister van Staat Steve Stevaert. “We zullen je missen Steve. Je was een fijne man en bijzonder intelligent.”

Elias gaat echter een stap verder en spreekt de vrouw die de klacht neerlegde tegen Stevaert aan. “Aan de dame die deze beslissing op haar geweten heeft, toch graag dit.”

Volgens hem moet een vrouw die slachtoffer is van verkrachting onmiddellijk naar de politie stappen en “niet drie jaar later”. Alsof dat nog niet genoeg is, zegt hij ook nog: “En slachtoffers die met de chauffeur nog afgezet worden zijn ook zeldzaam.”

“Geen VUB-standpunt”

Zijn werkgever, de Vrije Universiteit Brussel, heeft via Twitter gereageerd op het incident. “Wat een VUB-prof zegt is zijn mening en omvat geen officieel VUB-standpunt. Dat hoeft ook niet.”

De rector van de universiteit, Paul De Knop, reageert feller. “Ik vind dit een emotionele reactie die ongepast is, want slachtoffers hebben net onze steun nodig”, klinkt het op hun website.

“Facebook blijft onder ons”

Elias is bovendien zelf ook geschrokken van de felle reacties. Dat zegt hij in een nieuw bericht volgens De Standaard. “Op Facebook spreek ik persoonlijk en niet vanuit mijn professionele functies. Ik distantieer me dan ook van alle reacties in andere media, die ik overigens zelf niet volg.”

Hij legt uit waar de woede in zijn bericht vandaan kwam. “Steve was gewoon een zeer goede vriend, die in het water zien springen vind ik niet leuk.” Daarenboven vindt hij dat zijn Facebook-bericht niet zomaar mocht gedeeld worden. “Wie daar niet kan mee leven moet zich maar ontvrienden. Facebook blijft onder ons.”

Maar zelfs “onder ons” leverde snoeiharde tegenreactie. Zo postte Wouter De Vriendt, parlementslid voor Groen, als reactie een heftig weerwoord: “‘De strijd in onze samenleving om verkrachting ernstig te nemen is nog niet voorbij. Jouw reactie bewijst dat. Hoe kun je zo’n domme, vooringenomen uitspraak doen? Het is een mes in de rug van elke verkrachte vrouw die worstelt hoe daarmee om te gaan.”

Meer
Lees meer...