Bijna 18.000 Belgische tieners tussen 11 en 20 jaar hebben vorig jaar antidepressiva geslikt. Dat is een stijging ten opzichte van vorig jaar en best alarmerend, vooral omdat amper bewezen is dat de medicatie op die jonge leeftijd ook echt effect heeft. Gelukkig valt het in België nog mee ten opzichte van andere landen, waar nog veel meer mensen antidepressiva’s nemen.
Meer dan 1,2 miljoen Belgen slikken antidepressiva en antipsychotica. Dat staat gelijk aan zo’n 1 op 8 Belgen. In die groep zijn er 17.600 tieners tussen de 11 en 20 jaar die ook pilletjes tegen depressies nemen. Het is al een paar jaar dat de cijfers in stijgende lijn zijn en steeds meer minderjarigen dus happy pills nemen voor hun mentale gezondheid.
Na de Scandinavische landen die met donkere winters te maken krijgen, is België het land waar het meeste ‘pilletjes voor vrolijkheid’ worden genomen.
Geen bewijs van werking
Volgens kinderpsychiaters komt dat omdat de druk op kinderen is toegenomen, zo schrijft Het Nieuwsblad. “Op school, thuis en op sociale media ervaren kinderen meer druk”, zeggen zij. Een nieuw samengesteld gezin en een constante verhuis voor kinderen, het nooit meer offline kunnen zijn door smartphones en sociale media en het goed moeten presteren op school, zijn allemaal factoren die de druk op minderjarigen verhogen.
Maar alle pilletjes ten spijt is het nog nooit bewezen dat dergelijke medicatie werkt voor zo’n jonge mensen. Volgens professor kinder- en jeugdpsychiatrie Dirk Van West is er maar van één antidepressivum wetenschappelijk bewezen dat het jongeren kan helpen die in een matige tot ernstige depressie zitten en dat is Prozac.
Wachtlijsten
Wat opvalt is dat antidepressiva bij jongeren normaal gezien altijd genomen moeten worden in combinatie met het volgen van therapie, maar dat gebeurt in de praktijk een pak minder. De wachtlijsten voor psychotherapie zijn ellenlang en dat zorgt ervoor dat maar liefst 3 op de 4 jongeren geen therapie volgt.
Terugbetaald
Een ander probleem is ook dat medicatie wordt terugbetaald door de ziekenfondsen en dat een bezoek aan de psycholoog tot op vandaag nog altijd niet terugbetaald wordt. Veel mensen kiezen dus voor de goedkoopste oplossing en kiezen voor pilletjes.
De regering heeft ondertussen de terugbetaling van een psycholoog in hun begroting opgenomen, al is het niet zeker of ons pillengebruik daarmee zal dalen, want pillen worden vaak ook gezien als de snelste oplossing. De terugbetaling van psychologische hulp door middel van een therapeut zal die gedachtegang waarschijnlijk niet snel veranderen.