Eerste Arabische ruimtesonde Al-Amal (Hoop) onderweg naar Mars

al-Amal
De al-Amal tijdens zijn lancering vanop de Tanegashima ruimtehaven in Japan. (EPA)

De Verenigde Arabische Emiraten hebben vanaf de Japanse ruimtehaven Tanegashima hun eerste Marssonde gelanceerd. De satelliet al-Amal (Hoop) begon zondag om 23.58 uur Belgische tijd aan zijn missie om twee jaar lang het weer op Mars in kaart te brengen.

De lancering stond eerst gepland voor 14 juli. Maar door slechte weersomstandigheden werd hij twee keer afgelast. Het is de bedoeling dat al-Amal (Arabisch voor hoop) in februari in een baan rond Mars komt, als eerste Arabische missie naar een andere planeet.

Nieuwkomers

De al-Amal moet verder duidelijkheid geven over de weersomstandigheden op Mars. Waterstof en zuurstof verdwijnen er namelijk uit de dampkring en vliegen de ruimte in, waardoor Mars geen kans meer heeft op leven zoals op aarde. Daarnaast hopen ze om met de missie de Emiraten op de kaart te zetten.

Het land ziet wetenschap en technologie als een inkomstenbron voor de toekomst, wanneer olie opraakt. Sinds 2014 hebben de Verenigde Arabische Emiraten een eigen ruimtevaartorganisatie. In slechts 6 jaar tijd werd de lancering van al-Amal voorbereid, waar marsmissies normaal 10 tot 12 jaar voorbereiding vragen. De VAE willen in het begin van de 22ste eeuw een nederzetting op Mars vestigen. Vorig jaar nog was Hazza Al Mansouri de eerste persoon uit de VAE die naar de ruimte werd gestuurd, toen hij een week lang verbleef in het Internationaal Ruimtestation ISS.

File in de atmosfeer

Japan Uae Mars
Omran Sharaf, die de missie naar Mars leidt, kort voor de lancering van de al-Amal. (ISOPIX)

Naast de Verenigde Arabische Emiraten willen ook China en de VS nog voor het einde van de maand een raket richting Mars lanceren. Het is niet toevallig dat die lanceringen zo dicht bij elkaar liggen. Slechts eenmaal om de twee jaar is er een korte periode waarin Mars en Aarde zo dicht bij elkaar staan, dat een missie mogelijk is. Ook de Europese ruimteorganisatie ESA had samen met Rusland een missie gepland deze zomer, maar die kon door de coronacrisis niet tijdig plaatsvinden.

Al jaren is de grote vraag in het Marshoofdstuk of er leven mogelijk is op de planeet. SpaceX, het ruimtebedrijf van Elon Musk, wil op 2024 zijn eerste bemande vlucht naar Mars sturen. Al hebben experts hun twijfels over de haalbaarheid van die deadline.

Gesponsorde artikelen