China start deze zomer met eerste Marsmissie

Mars
Shutterstock

In juli onderneemt de China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) een eerste missie naar Mars. Door middel van een op afstand bestuurbare robot wil het bedrijf de oppervlakte van de rode planeet in kaart brengen.

De strijd om Mars gaat onverbiddelijk voort. Na de Verenigde Staten lijken ook de Chinezen hun zinnen te zetten op de planeet. Om dat te doen, heeft China miljarden dollars geïnvesteerd in haar ruimteprogramma. De eerste fase van dat project gaat deze zomer van start. De China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC), het bedrijf achter de missie, lanceert in juli een ruimtesonde waarmee het de planeet zal bestuderen.

De Marsmissie kreeg de toepasselijke naam Tianwen, wat ‘vragen naar de hemel’ betekent. Die naam mag je best letterlijk nemen. In de eerste plaats bevat de ruimtesonde een satelliet die banen rond de planeet zal afleggen. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een robot die het landoppervlak van de planeet zal verkennen. Voor de missie van start gaat, moet het ruimtetoestel maar liefst 55 miljoen kilometer afleggen. Het ziet ernaar uit dat de Chinezen dus nog enkele maanden geduld moeten oefenen.

Concurreren met NASA

Met haar eerste Marsmissie hoopt China de strijd aan te binden met de Amerikaanse ruimteorganisatie NASA. De Amerikanen ondernamen in het verleden al vier succesvolle Marslandingen met robots. De vijfde missie, die Perseverance moet heten, zal rond januari 2021 landen op onze buurplaneet. Bovendien is NASA volop bezig met een project dat monsters van Marsgesteenten moet terugbrengen naar de aarde. Daarnaast gaat het speciaal ontwikkelde drones inzetten om de planeet te verkennen. China heeft dus nog een eind te gaan om de Amerikanen bij te benen.

Het is niet de eerste keer dat China een soortgelijke missie uitvoert. In januari van 2019 sloeg het land erin om het maanlandschap te verkennen met een daarvoor ontwikkelde robot. Of hun Maanrobot de zware tocht naar Mars overleeft is nog maar de vraag. Het mislukken van de missie zou een serieuze streep door de rekening zijn. Vorig jaar investeerde de Chinese overheid maar liefst 8 miljard dollar (zo’n 7,33 miljard euro) in het ruimteproject.

Gesponsorde artikelen