Toekomstig asielzoekerscentrum in Limburg wellicht opzettelijk in brand gestoken

pixabay

In Bilzen in Limburg is gisteravond een zware brand uitgebroken in een voormalig woon-zorgcentrum. Het pand stond leeg, maar zou vanaf half december als asielcentrum gebruikt worden. Het was de bedoeling dat er 140 asielzoekers zouden opgevangen worden. Burgemeester Johan Sauwens zegt dat de brand “met een grote waarschijnlijkheid” aangestoken is. Het dak is volledig verwoest en het parket is een onderzoek gestart.

De brand brak vlak voor middernacht uit in een voormalig woon-zorgcentrum in Bilzen. Dat meldt de VRT. De brandweer laten weten dat er geen slachtoffers gevallen zijn en dat de brand relatief snel onder controle was. Het gebouw stond leeg, maar het was de bedoeling dat er 140 asielzoekers zouden worden opgevangen. Een aantal Bilzenaren zijn gekant tegen de plannen van het opvangcentrum. Aan enkele huizen hangen er spandoeken en er is ook al betoogd tegen de komst van het centrum.

“Met 90% zekerheid” aangestoken¬†¬†

Burgemeester Johan Sauwens (CD&V) zegt dat de brand “met 90% zekerheid” aangestoken is en dat er sporen van inbraak gevonden werden aan het pand. “Dat blijkt uit een aantal feitelijke vaststellingen waar ik nu niet dieper op kan ingaan”, zegt Sauwens. “Het parket start zijn onderzoek. Ik hoop ook dat men de schuldigen zo vlug mogelijk kan identificeren. Dit soort daden horen hier niet thuis.”

Opening centrum gaat door

Sauwens weet niet zeker of het asielcentrum in december al 140 mensen kan opvangen, zoals gepland was. “Dat is aan de eigenaars, aan het Rode Kruis en aan Fedasil”, zegt de burgemeester.

Rode Kruis Vlaanderen is nog steeds van plan om het centrum te openen. “Wat dat vandaag betekent voor de openingstermijn weten we nog niet omdat de grootte van de schade nog niet gekend is”, klinkt het. “Maar we gaan zeker bekijken op welke termijn we dit centrum kunnen openen.”

Reactie De Block (Open Vld)

Minister Maggie De Block (Open Vld), die ook bevoegd is voor asiel en migratie, spreekt van “een ernstige zaak”: “We vermoeden dat het te maken heeft met de komst komende maand van een aantal asielzoekers in dat centrum. Als het daarmee verband houdt, dan is dat toch wel een hele onverdraagzame samenleving aan het worden. Er moet een signaal komen dat zulke tekenen van onverdraagzaamheid in onze maatschappij niet passen.”

Gesponsorde artikelen