Bogaert (CD&V) wil dat Vlamingen in Brussel elke maandag enkel in het Nederlands aangesproken worden

Bogaert (CD&V) wil dat Vlamingen in Brussel elke maandag enkel in het Nederlands aangesproken worden

CD&V-kamerlid Hendrik Bogaert pleit voor de invoering van een soort ‘dag van het Nederlands’, waarop Vlamingen en Nederlandstalige Brusselaars een keer per week exclusief in hun eigen taal kunnen communiceren in de hoofdstad. Bogaert kan echter niet op steun rekenen van Brussels CD&V-staatssecretaris Bianca Debaets.

“Vlaamse Brusselaars doen al voldoende toegevingen aan Franstaligen”, zegt Bogaert aan BRUZZ. “Brusselse Vlamingen zijn diegenen die constant toegevingen moeten doen op vlak van taal in het sterk verfranste Brussel. Daar moet verandering in komen. Ik pleit daarom voor een dag, maandag bijvoorbeeld, waarop Vlamingen in Brussel wekelijks enkel in het Nederlands communiceren. De ideale manier om Franstaligen te laten zien hoeveel moeite en toegevingen Nederlandstaligen doen om zich dagelijks aan te passen aan de Franstalige, Brusselse context.”

(Lees hier meer over Hendrik Bogaert en de ‘rechtervleugel’ van CD&V.)

“Positief voor beide kanten”

Bogaert stelt dat die maatregel ook positief kan zijn voor niet-Nederlandstaligen: “Ik krijg vaak reacties van mensen die zich ergeren aan het feit dat ze steevast in het Frans worden verholpen, ondanks het feit dat ze moeite doen om in het Nederlands te communiceren. Je zou het kunnen zien als een ‘volledig Nederlandstalige immersie in Brussel’, die uiteindelijk iedereen ten goede komt.”

Uit een recente studie blijkt nog dat slechts 6 op 10 Brusselse agenten Nederlands kan.

(Onlangs werd in Brussel de ‘Mars tegen Marrakech’ van Schild & Vrienden verboden.)

“Etnocide”

Vorige week schreef Bogaert nog een opiniestuk in de kranten van Het Mediahuis. Daarin had hij het over een ‘etnocide’. Volgens Bogaert hebben Franstaligen er herhaaldelijk naar gestreefd om de Vlaamse taal en cultuur uit België te verdrijven. Hij stelt ook dat excuses gepast zouden zijn omdat Vlamingen al genoeg geleden hebben in het verleden.

Brusselse regering niet enthousiast

Binnen de eigen partij in de Brusselse regering wordt er echter weigerachtig gereageerd op het voorstel van Bogaert. Zo laat Brussels staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) aan BRUZZ weten dat ze niet te vinden is voor het voorstel van Bogaert. “Welke taal iemand verkiest in Brussel is volledig privé”, klinkt het. “De politiek hoeft zich daar niet mee te moeien. Waar wij daarentegen wel naar streven, dat is een volledig tweetalige dienstverlening in Brussel. Het is absoluut noodzakelijk dat de Brusselse overheid evenzeer het Nederlands als het Frans beheerst. De rest is vrijblijvend.”

Gesponsorde artikelen