Lula: “Bolsonaro is bezeten door de duivel en moet worden gestraft voor zijn beleid van leugens”

De voormalige president van Brazilië, Luiz Inácio Lula da Silva, heeft zijn campagne om het presidentschap terug te winnen officieel gelanceerd. Tijdens zijn openingstoespraak haalde hij gelijk uit naar zijn rivaal Jair Bolsonaro, die volgens hem “bezeten was door de duivel”. 

In zijn toespraak in het industriële hart van São Paulo, waar hij zijn politieke opkomst begon, drong Lula er bij de kiezers op aan om de zittende president van het land te straffen voor zijn “beleid van leugens”. Daarmee verwees hij naar de uitbraak van COVID-19 in het land, dat meer dan 680.000 Brazilianen het leven heeft gekost.

“Als er iemand bezeten is door de duivel, dan is het Bolsonaro”, bulderde Lula, die eerder president was van Brazilië van 2003 tot 2010. De Braziliaan gaat met zijn bewoordingen rechtstreeks in tegen de pogingen van Bolsonaro om hem te demoniseren. Die probeert namelijk miljoenen evangelische kiezers ervan te overtuigen dat een terugkeer van Lula aan de macht hun geloof zou bedreigen.

Bolsonaro noemde eerder deze maand de verkiezingen een strijd tussen “het goede” en “het linkse kwaad”. Hij waarschuwde zijn kiezers tegen het steunen van “degene die oproepen tot het sluiten van kerken”. 

Lula verwierp de insinuaties van Bolsonaro toen hij zijn supporters toesprak buiten een autofabriek in São Paulo. “Hij probeert het goede geloof van evangelische mannen en vrouwen te manipuleren”. Dat zei de 76-jarige politicus, die sinds kort een kogelwerend vest draagt

Terugkeer van het communisme

Bolsonaro wordt gesteund door de christelijke conservatieven, de lobby van de agribusiness en een verdeeld industrieel bedrijfsleven. De president lanceerde zijn campagne in Juiz de Fora, een klein stadje waar een aanvaller hem neerstak en bijna doodde tijdens zijn campagne in 2018 toen hij voor het eerst werd verkozen.

“Dit is waar ik herboren ben en waar de schepper mijn leven redde”, vertelde Bolsonaro tegen zijn juichende supporters. In zijn toespraak sprak hij over het christendom en familiewaarden, en erkende de “ernstige problemen” van Brazilië.

Hij waarschuwde ook dat de terugkeer van zijn tegenstander een “stap terug” zou zijn en “communisme” en “genderideologie” zou inluiden.

Bolsonaro heft een beeld van Jezus Christus op tijdens een bijeenkomst met katholieke en anti-abortus aanhangers voor het Planalto paleis in de hoofdstad Brasilia. Bron: SERGIO LIMA/AFP via Getty Images

Comfortabele voorsprong op Bolsonaro

Een maandag gepubliceerde peiling suggereerde dat Lula een comfortabele voorsprong van 12 punten bleef houden op Bolsonaro. Volgens sommige peilingen zou Lula zelfs aanspraak kunnen maken op een overwinning in de eerste ronde door meer dan 50 procent van de stemmen te winnen.

Waarnemers vermoeden echter dat Bolsonaro wat terrein zal winnen dankzij de politiek beladen sociale uitkeringen die aan meer dan 20 miljoen gezinnen worden aangeboden. “Ik denk dat de cijfers waarschijnlijk zullen verscherpen naarmate we dichter bij de stemming komen. Lula zal nog steeds aan de leiding staan, maar niet met een enorme marge,” zei Thomas Shannon, de Amerikaanse ambassadeur in Brazilië onder Barack Obama.

(as)

Meer
Lees meer...