31 januari nieuwe brexit-deadline: EU legt Britten voorwaarden op

De Europese Unie geeft aan het Verenigd Koninkrijk een uitstel tot 31 januari voor de brexit. Dat meldt onder andere de Britse krant The Guardian. Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, laat alvast weten dat de Britten ook eerder de EU mogen verlaten, als de regering-Johnson het Lagerhuis eerder achter zich krijgt. Dit is de derde keer dat de brexit uitgesteld wordt. Oorspronkelijk had die al op 29 maart 2019 moeten plaatsvinden. De EU verbindt dit keer wel voorwaarden aan het uitstel.

De brexit-deadline van 31 oktober is nu officieel opgeschoven. De Britse premier Boris Johnson vroeg eerder deze maand, onder dwang van het Brits parlement, aan de EU om uitstel.

Dat liep niet van een leien dakje. Zo weigerde Johnson zijn handtekening onder het document te zetten. Bovendien beloofde de Britse premier, zelfs nog voor hij premier was, dat de brexit tegen 31 oktober rond zou zijn en dat het VK hoe dan ook uit de EU gaat.

Voorwaarden

epa: Boris Johnson

De 27 overblijvende EU-lidstaten verbinden wel voorwaarden aan het uitstel van de brexit. Zo weigert de EU om opnieuw te onderhandelen over het brexit-akkoord dat Johson onderhandelde met de EU. Net daar knelt het schoentje, want Johnson kan zijn parlement maar niet achter het akkoord krijgen.

Ook wil de EU vanaf nu met haar 27 lidstaten officieel kunnen samenkomen zonder dat er afgevaardigden uit het VK aanwezig zijn. 

Nieuwe verkiezingen

epa: Labour-leider Jeremy Corbyn

Het Lagerhuis, het Brits parlement, komt later vandaag samen om over nieuwe verkiezingen te stemmen. Johnson wil dat die op 12 december doorgaan. De Britse premier heeft daar een tweederdemeerderheid voor nodig en analisten voorspellen alvast dat hij niet genoeg steun zal krijgen. Zo zouden heel wat leden van de oppositiepartij Labour tegen stemmen, omdat Labour het slecht doet in de peilingen. De conservatieven staan momenteel op zo’n 40 procent, Labour op zo’n 23 procent. Daarom zouden de Britse sociaaldemocraten wel eens tegen nieuwe verkiezingen kunnen stemmen. 

Officieel geeft Labour er namelijk een andere uitleg aan. De Britse sociaaldemocraten stellen namelijk dat ze geen nieuwe verkiezingen willen, zolang een no deal-brexit, een uittreden uit de EU zonder wederzijds akkoord tussen EU en VK, niet helemaal uitgesloten is.

Tweederdemeerderheid   

Als Johnson vandaag geen toestemming krijgt voor nieuwe verkiezingen, zal de oppositie met een nieuw plan op de proppen komen. De Schotse nationalisten (SNP) en de Liberaal-democraten (LibDem) willen dat er over een wet gestemd wordt die ervoor zorgt dat een tweederdemeerderheid niet langer nodig is om nieuwe verkiezingen te organiseren. Die fixed term parliaments act is sinds 2011 van kracht. Daarvoor mocht een Britse premier op elk moment, dat hij/zij dat nodig achtte, nieuwe verkiezingen uitschrijven.

epa

De oppositiepartijen willen trouwens dat de nieuwe verkiezingen niet op 12 december, maar op 9 december doorgaan. Zo heerst er binnen de oppositie het wantrouwen dat Johnson aan nog meer populariteit zou winnen en eventueel zelfs de deal met de EU zou opblazen.

Meer
Lees meer...