Brussel lanceert verkorte rijopleiding van 30 uur, ook Vlamingen kunnen zo makkelijk(er) hun rijbewijs halen

Na de hervorming van de Vlaamse rijopleiding is het nu de beurt aan Brussel. Sinds de 6e staatshervorming ligt de rijopleiding in de handen van de gewesten. In Brussel hebben ze een nieuwe formule toegevoegd waarmee kandidaten hun rijbewijs al na 30 uur rijles kunnen halen, zonder een extra aantal maanden rijervaring op te doen. Ook de verplichte EHBO-cursus is een primeur in België.

Het Brussels gewest heeft nu ook zijn vernieuwde rijopleiding voorgesteld. Na de aanpassingen in Vlaanderen begin dit jaar, zullen kandidaten in Brussel ook een risicoperceptietest moeten afleggen. In tegenstelling tot de twee opties in Vlaanderen, zullen er in Brussel vier trajecten mogelijk zijn. Een daarvan is een verkorte opleiding die maar 30 uur rijles vereist. Een andere vernieuwing is de verplichte EHBO-opleiding om te slagen voor een rijbewijs.

Twee nieuwe trajecten

In Brussel kunnen de kandidaat-chauffeurs binnenkort kiezen uit vier verschillende opleidingen in plaats van twee. In Vlaanderen blijven de twee opties bestaan: 18 maanden zonder begeleider of 36 maanden met begeleider. De opvallendste vernieuwing in Brussel is de opleiding van 30 uur op maat van chauffeurs die in de stad wonen en geen eigen auto ter beschikking hebben. “Wanneer ze dan plots een wagen nodig hebben om professionele redenen of door gewijzigde familiale omstandigheden, bieden we hen nu de mogelijkheid om snel een rijbewijs te behalen,” vertelt Brusselse staatssecretaris Bianca Debaets.

  1. Mengvorm tussen vrije begeleiding en rijschool: 14 uur rijschool gevolgd door 8-18 maanden vrije begeleiding.
  2. Verkorteopleiding: 30 uur les bij de rijschool gevolgd door examen zonder stageperiode.
  3. De vrije begeleiding: stageperiode van minimum 9 maanden en maximum 18 maanden
  4. Opleiding via de rijschool: na 20 uur rijschool volgt een stage van minimum 3 maanden

Begeleiders zullen verplicht worden een pedagogische vorming te volgen en zullen ondersteund worden. Zo zal er een handboek en lessenpakket voor begeleiders beschikbaar zijn en een logboek waarin de leerling-chauffeur het aantal gereden kilometers en de weersomstandigheden noteert. In Vlaanderen zullen begeleiders vanaf oktober een vorming van 3 uur moeten afleggen bij een erkende rijschool.

iStock

‘Rijbewijstoerisme’

Samen met de beslissing om de opleiding per gewest te regelen, werd in de zesde staatshervorming ook vastgelegd dat een Belg in eender welk van de drie gewesten een rijbewijs kan halen dat in het hele land geldig is. Touring waarschuwde eerder al voor ‘rijbewijstoerisme’. Vlaamse chauffeurs zouden een makkelijker en goedkoper rijbewijs kunnen halen in Wallonië of Brussel. Zeker nu het nog wachten is tot midden 2018 alvorens de nieuwe Brusselse opleidingen van start gaan, kunnen Vlaamse chauffeurs voordeel halen uit een ‘oude’ opleiding in Brussel die nog niet zo streng is als de nieuwe Vlaamse. Volgens Bruzz zagen de examencentra in Schaarbeek en Anderlecht al in maart een stijging in het aantal Nederlandstalige deelnemers. Een tolk is in Brussel beschikbaar voor 20 talen, maar de kosten ervan zijn voor de bestuurder.

Minister Ben Weyts vindt de nieuwe opleiding van 30 uur te kort en te duur. De verkorte opleiding zal 1.500 euro kosten. “Brussel zet het rijbewijs in de solden,” luidt het in een reactie. “Uit elk onderzoek blijkt dat net oefenen in de praktijk het allerbelangrijkste onderdeel is van de rijopleiding en dat beginnende bestuurders net in die beginperiode het meest kwetsbaar zijn. Nu reduceert Brussel die cruciale periode voor wie veel geld heeft tot 0 dagen: dat gaat mijn verstand lichtelijk te boven.”
Meer
Lees meer...