Verstrengde coronamaatregelen in België: de voorlopige impact voor ons op buitenlands vlak

coronavirus buitenland reizen Noorwegen Nederland Verenigd Koninkrijk
EPA

Vanaf vandaag gelden er een aantal nieuwe coronamaatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo wordt onder andere de sociale bubbel beperkt tot 5 extra mensen per gezin gedurende 4 weken. Naar het buitenland reizen mag wel nog. Dit is tot nu toe de impact van de nieuwe maatregelen voor ons op buitenlands vlak.

De Antwerpse gouverneur Cathy Berx (CD&V) deed eerder al een oproep aan de rest van het land om niet meer naar Antwerpen te komen. Viroloog Marc Van Ranst zegt alvast in de kranten van De Persgroep dat hij ervan overtuigd is dat nog meer landen een negatief reisadvies zullen geven voor België.

Nederland

pixabay

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken heeft alvast het reisadvies voor de provincie Antwerpen aangepast naar negatief. “Stop er niet om te rusten of te tanken”, is er letterlijk te lezen. Afgelopen vrijdag waren onze noorderburen nog niet van plan om Antwerpen als een te mijden plaats aan te duiden. Nederlanders worden aangeraden om enkel in noodzakelijke gevallen naar de provincie Antwerpen en de stad Antwerpen te reizen, dus niet voor toerisme. Voor de andere 9 provincies van ons land geldt momenteel niet zo’n negatief reisadvies. Nederlanders krijgen wel het advies om overal voorzichtig te zijn. Ondertussen raakte ook al bekend dat Nederlanders, die in de provincie Antwerpen geweest zijn, het advies krijgen om na hun thuiskomst gedurende 2 weken in quarantaine te gaan.

(Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgen steeds verder.)

Verenigd Koninkrijk

pixabay

In het Verenigd Koninkrijk heeft premier Boris Johnson dan weer gezegd dat het Europese vasteland een tweede coronagolf voor de boeg heeft. Hij zegt dat de Britse regering bereid is om “de nodige actie te nemen”.

Britten die naar Luxemburg en Kroatië afreizen, moeten bij hun terugkeer twee weken in quarantaine gezet te worden. Dat schrijft de Britse krant The Times. Of België effectief op de Britse lijst met landen komt, waarvoor quarantaine geldt, is echter nog af te wachten.

(Deze nieuwe regels zijn vanaf vandaag van kracht.)

Noorwegen

pixabay

Ook andere landen kijken met argusogen naar de situatie in België. Zo waarschuwt de overheid van Noorwegen alvast dat België later deze week rood kan worden ingekleurd op de coronakaart. Dat zou betekenen dat mensen, die vanuit ons land naar Noorwegen willen reizen, daar eerst tien dagen in quarantaine moeten.

Daarover zal de Noorse regering eind deze week een beslissing nemen. Vanaf zaterdag zou een eventueel gewijzigd reisadvies van kracht zijn. Reizigers uit België die dan al in Noorwegen aanwezig zijn, moeten niet langer in quarantaine. De Noorse overheid zou hen wel vragen om extra waakzaam te zijn voor symptomen. Op dit moment moeten toeristen uit onder andere Spanje, Luxemburg, Kroatië en delen van Zweden al in quarantaine voor ze vrij mogen bewegen in Noorwegen.

(Wit-Russische president Lukashenko, die coronavirus wou bestrijden met wodka, was zelf besmet.)

Gesponsorde artikelen